Община Сандански проведе екологична работилница ,,Бъди еко!’’

Йоан Карамфилков стана първи и в Македония
December 3, 2017
Киното в Сандански отваря врати преди Коледа
December 4, 2017

20 деца и 20 родители се обучаваха 2 дни как ефективно да опазваме околната среда

 

Община Сандански организира екологична работилница „Бъди еко!“. На 1 и 2 декември деца и родители се обучаваха съвместно в областта на енергийната ефективност и как да опазваме околната среда.

20 деца и 20 родители от България и Македония провериха какъв е техният „екологичен отпечатък“ и се научиха как индивидуално всеки би могъл да намали вредите върху природата. Няколко презентациии, интерактивни игри запознаха малки и големи с теми като „Човекът в полза и вреда на околната среда’’, „Аз рециклирам“ и ,, Околната среда и Аз’’. Обучението бе подготвено от екип, сформиран и ръководен от г-жа Йорданка Нонева–Златкова, Траяна Сухарева, Петя Костадинова, Снежана Николова и лектор Димитрина Лалева.

Двата дни бяха изпълнени с много усмивки и приятни емоции, деца и родители учеха и се забавляваха заедно. В края на всеки панел малки и големи прилагаха наученото. Първият ден бяха изработени мини годишен календар и оригинални кошчета от отпадъчни материали, всяко в различен цвят. Децата грижливо събраха и рециклираха направените през деня отпадъци. Вторият ден, протече освен екологично и тематично – участниците се научиха как да направят коледна украса от „непотребни материали“ – изгоряла осветителна крушка, празна пластмасова или стъклена бутилка– всичко се превърна в празнично и коледно с малко въображение и много забавление.

Работилничката „Бъди еко!“ завърши с еко дефиле. Малки и големи дефилираха с изработени тоалети от найлонови торбички, хартия и други рециклирани материали.

Събитието се организира като част от дейностите по проект с референтен № CB006.1.11.199 и наименование: „Енергийна ефективност с цел постигане на по-добра среда в детските градини“,който е съ-финансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Македония 2014-2020, CCINo2014TC16I5CB006.

Работилницата се проведе на 01-02декември 2017 г. в конферентната зала на хотел Медите, с. Поленица, общ. Сандански.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България- Бивша Югославска Република Македония,  CCI No2014TC16I5CB006. Съдържанието на публикацията е отговорност  единствено на Община Сандански и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата

Leave a Reply

Your email address will not be published.