Наръчник за здравословна раздяла

Германски учени: Късогледите хора са по-умни
October 11, 2016
Освещаване на храм „Св. Петка Българска“ в гр. Мелник
October 11, 2016

Ясно е, че хората не се разделят, защото им е много хубаво заедно. Когато се стигне до подобно решение, обикновено връщане назад няма. Дори да се правят подобни опити, в най-обичайния сценарий раздялата рано или късно настъпва, а колкото повече тя се отлага, толкова по-болезнено става положението и за двете страни.Преустановяването на отношения с близък човек никога не е нещо лесно, но е въпрос на избор дали то ще се случи по лошия или по разумния начин.

Човек винаги може да си спести много главоболия, мъки и тормоз, ако следва някои прости правила. От голямо значение как поднасяте желанието си да скъсате, ако вие сте инициаторът.

Ето някои кратки насоки за здравословна раздяла:

Запишете си причините

Може да звучи странно, но това наистина помага. Когато човек си запише черно на бяло защо иска да приключи отношения с партньора си, винаги може да се върне в момент на слабост или колебание и да си припомни какво практически го мотивира за това решение.
Разделите много често са емоционална катастрофа, но в крайна сметка те са рационален избор и е добре да имат своята конкретна аргументация.

Кажете “не” на клишетата

“Проблемът не е в теб, а в мен” и подобни “измъкващи” фрази със сигурност не работят добре. Изложете адекватно своите аргументи и бъдете честни и откровени. Ако не сте успели да бъдете открити във връзката си, то поне го направете в раздялата си.

Ако сте загубили любовта, поне запазете уважението помежду си, като проведете спокоен, честен и адекватен разговор, без шикалкавене и установени словосъчетания.

Не говорете за бъдещо приятелство

Не е лесно до вчера да си споделял леглото и мечтите си за общо бъдеще с някого, а от утре да си бъдете приятели. Човек винаги може да запази здравословни отношения, без да влиза в кавги и да насажда излишно напрежения в комуникацията с другия.
Но това съвсем не значи да си пиете кафето през ден заедно. Обикновено, когато двама души са си близки много скоро след раздялата, поне единият все още таи надежди за възобновяване на връзката. Това не е истинска раздяла.

Разберете се на 4 очи

Тези разговори се водят насаме, не е нужно да се виждате в ресторант, навън или сред повече хора. Все пак в една подобна ситуация положението може да стане твърде емоционално, което само да влоши нещата, добавяйки чувство на срам и притеснение към това на гняв и отчаяние.

Помислете за себе си

В крайна сметка човек прекратява отношенията си с някой друг, защото не се чувства добре в тях. Много често отсрещната страна проявява неразбиране, пасивна агресия или се опитва да всее чувство за вина. Хубаво е да се игнорират всякакви подобни опити за манипулация и издевателства.

Това, че мислите за себе си в такъв момент, не ви прави лоши или егоисти. Понякога единственото, което човек може да направи, е да спаси самия себе си. Раздялата често е именно такъв опит и място за гузна съвест, ако всички аргументи са на лице, няма.

Източник: webcafe.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *