Наградените от 14-ото издание на фестивала на кукерските и маскарадни игри “Симитлия-Древната земя на кукерите”

“Септември” Симитли стартира подготовка на 16-ти януари
January 14, 2017
Рекламен клип ще популяризира Сандански като EDEN дестинация
January 16, 2017

Въпреки че,  голямата награда за всеки, който носи магията на Сурва в душата си, е кукерския маскарад и участието, играта пред голямата публика, традиционния фестивал в Симитли дава и призове за най-добрите сред най-добрите, каквито всички участници са.

Специалната награда – кукер, кукла взе Щангата, Александър Георгиев, който меракът да бъде кукер го вдигна на крак само месец след тежък инцидент и престой в „Пирогов“. Иначе в официалното класиране: и тази година първо място „За цялостно представяне” си поделиха групите от квартал „Ораново“ и село Крупник. След тях, първи подгласници журито класира уникалните кукери от село Брежани и град Симитли. На трето място тази година са три групи – село Черниче, село Полена и 1 квартал, 2 група от град Симитли.

Специалната награда “Най – възрастен участник” тази година е за баба Стефка Георгиева, 86-годишна от село Полето.

За “най – добре представен сурвакарски обичай” журито определи Сурва в Крупник. “Най – добре представен обичай от обредния календар” – отличието е при  1-ви квартал, втората група, Симитли.

Трето място за представяне на обредна традиция е в село Полена и Симитли сборна група, в тази категория Черниче са втори, а Брежани със своята стара сватба грабна отличието.

Наградата за “Най – добре маскирана мечка” се връчи на село Черниче. Наградата за “Най – добре маскирано мече” се връчи на малкото мече кв. „Ораново”, Симитли Наградата “Най – добре маскиран мечкар” журито определи да бъде връчена на 1 квартал, 2 група Симитли. Награда за “Най – добра хореография” се присъжда на кв.Ораново,  гр.Симитли Награда за “Най – оригинална младоженческа двойка” на село Брежани.  Награда за “Най – колоритни старци” се присъжда на с.Полето. Първо място за „Най – добра маска на бабугер” се награждава бабугера с перата и мартениците от село Полена. Второ място – „Най – добра маска на бабугер” журито определи Земен Трето място за „Най – добра маска на бабугер” се връчи на Коларово.

Първата награда за най- оригинален кукерски костюм взе цялата група на 1 квартал, втора група гр.Симитли, второ място за Алесандър Топалски от Крупник итрето за Спаско от Черниче.

Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли се връчи на Фамилия Благоеви от Полена, баща и синове на човекът, в чиято памет се връчва наградата.

Специална награда кметът Апостолов връчи и на Димитър Димитров от Симитли, чийто костюм е изработен от отгледани т него животни и собственоръчно ушит.

Класацията за най – добре представили се гостуващи групи, на трето място за цялостно представяне се присъжда на гостуващата групата от  Златна фея,Петрич

Награда за Второ място бе връчена на гостуващата групата  от кв. Струмско, Благоевград и наградата за Първо място за цялостно представяне  се присъди на групите  от село Климент и село Зимница.

И много плакети бяха раздадени: за хореогрфия -Веселяци Петрич; русалийски танц- кв. Поляните Петрич; Калофер- два рогати пръча и сирни заговезни; село Габра- за маршала; село Климент- за момичето”Пролет”; село Хрисо Даново- обичай “Пеперуда”; кв. Сушица Карлово- малко кукерче с “баджаци”; Златна фея Петрич- арапи и хорото на старците; село Черниче- най- голямото знаме; село Победа- за маски; село Турия- за сурати; село Крупник- бялата мечка; село Търничени- най-големи хлопки; Мимо от Банско- за костюм и представне като гост; 3 месечна участничка, участничка на 1 годинаи 3 месеца и малките участници от кв.Ораново; Аллександър Налабантов за водене на хорото кв. Ораново; село Брежани- двоен човек и най- голяма елха; село Полето – дяволчето с пискюла; село Крупник- владиката; село Жабокрът – маски; Земен- за младоженците; Баба Райна от Брежани плакет; Васко малкото кукерче от Полето; кв, Струмско- стари занаяти.

(Снимки в страница на vox64.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published.