Министър Радев: Страната ни се стреми да бъде добър съсед, на когото може да се вярва!

Кметът Котев и Министър Радев откриха санираните сгради на РУП и РСПБЗН – гр. Сандански
May 4, 2018
Катастрофа край Монца затруднява движението
May 4, 2018

Полицейското, трансграничното и противопожарно сътрудничество бяха основните акценти, изведени от министър Валентин Радев по време на министерска среща, проведена в рамките на четиристранния формат България – Гърция – Албания – Република Македония. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на нея Радев подчерта, че страната ни се стреми да бъде добър съсед, на когото може да се вярва, да бъде добър член на европейското семейство и да постигне максимални резултати по приоритетите на Българското председателство. Сред тях са сигурността, граничната защита, управлението на миграцията. Специален приоритет за нас е европейската перспектива на Западните Балкани, посочи вътрешният министър.

„Предизвикателствата пред нашите държави, региона и Европа като цяло са идентични. Това са трансгранична престъпност, миграционен натиск и терористични заплахи. Доброто ниво на сътрудничество и на нашите съвместни действия са начинът да отговорим заедно на тези предизвикателства и да гарантираме сигурност на нашите граждани“, бе категоричен министър Радев.

В контекста на това разбиране министърът отбеляза проведената среща на ниво полицейски началници през декември, на която бяха обсъдени възможностите за оперативен обмен в рамките на различните регионални и европейски платформи, използването на всички канали като Интерпол и Европол, участието на четирите държави в Центъра SELEC, изградените съвместни контактни центрове, работата на полицейските аташета.

“Работим с цялото си сърце за постигане на ясна европейска перспектива на страните от Западните Балкани”, посочи той.

Министър Валентин Радев потвърди готовността на България да се включи активно във всички общи действия за по-нататъшно укрепване на превенцията и борбата с трансграничната престъпност.

Основните предизвикателства пред нашите правоприлагащи органи са трафикът на наркотици, незаконната миграция, трафикът на хора, контрабандата на стоки, компютърните престъпления, добави вътрешният министър и като пример за резултатно оперативно сътрудничество посочи някои от проведените успешни операции по противодействие на трансграничната престъпност.

Министър Валентин Радев очерта и стъпките, предприети в сътрудничеството в областта на гражданската защита, водени от разбирането, че природните бедствия и начинът, по който ги управляваме, доказват, че трябва да разчитаме един на друг като добри съседи.

Работим в правилната посока и трябва да продължим да го правим, защото се нуждаем от общи усилия – активен и своевременен обмен на информация, координация и участие в общи инициативи и платформи, тесни контакти между партньорските органи, бе категоричната оценка на вътрешния министър.

Той още веднъж потвърди, че България е поела ангажимент за подкрепа към Западните Балкани, водена от разбирането, че страните от този регион се нуждаят от европейската си перспектива, а Съюзът се нуждае от региона в европейското семейство. Работим за това с цялото си сърце, защото нашето минало, настояще и бъдеще е тук и искаме да видим региона по-мирен, по-сигурен и проспериращ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *