Мелнишки дни на Възрожденската култура

Спартакови игри и традиционен панаир в с. Склаве
June 19, 2017
ДАМТН стартира масирани проверки на слънчеви очила
June 19, 2017

Посетете Мелник – подарете си разходка назад във времето

Мелник не е просто град. Мелник е неразказана история и състояние на духа. Векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.

Община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“-гр. Мелник и Музей за историята на гр. Мелник организират „Мелнишки дни на Възрожденската култура“. На 1 и 2 юли именно там местни майстори – приложници и занаятчии ще споделят с гостите на града тайни на стари традиции, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи.

Два дни на чаршията в Славовата столица ще бъдат представени техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис. Групите за автентичен фолклор от Сандански и селата Пирин, Левуново и Катунци ще разкрият тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.

Всеки посетител ще има възможност да се включи в демонстративни работилници за дърворезба, грънчарство, тъкачество, везба, плетене на дантела, приготвяне на обредни хлябове и традиционно български ястия.

Мислите си, че познавате Мелник – вино, любов и възрожденски къщи, ще се изненадате колко много още има за разказване. Любезните домакини от Исторически музей – Мелник организират 4 познавателни тура из града.

Посетете Мелник на 1 и 2 юли – подарете си незабравима разходка назад във времето, като се потопите в атмосферата на Възрождението.

Събитието се организира от Община Сандански, Читалище „Емануил Васкидович“-гр. Мелник и Музей за историята на гр. Мелник.

Leave a Reply

Your email address will not be published.