Мелник посрещна гости от цяла България на “Златен грозд”

Ска Келер: ЕС няма да финансира нов път през Кресненското дефиле
February 9, 2018
Натоварено е движението по главен път Е-79
February 11, 2018

Уникалната атмосфера на най-малкият град в България – Мелник, за седма година „приюти“ под своите пясъчни пирамиди фестивалът „Златен грозд“.

Гости от цяла България се докоснаха до тайните на винопроизводството и магията на пиринските ритми. Двудневният фестивал „Златен грозд“ и тази година обедини местни и гости в каузата за съхранение на духа и богатството на региона.

След водосвет за здраве, кметът на община Сандански – Кирил Котев откри фестивала с пожелание да съхраним българският дух и да не забравяме своите корени. Близо четири часа фолклорни състави от община Сандански и страната, както и невероятно аткрактивната кукерска група от село Черниче събра всички гости на площада в Мелник, където го изпълниха с кръшни хора и наздравици.

По традиция бе проведен и конкурс за най-добро домашно вино в категориите „Мелнишка лоза“ и „Букет“. Всички предоставени вина бяха оценявани от комисия енолози, които определиха победителите – Тодор Караиванов за „Мелнишка лоза“ и Валентин Филчев за „Букет“.

В двата фестивални дни всеки посетител на град Мелник също може да гласува за най-доброто вино, което ще бъде обявено утре. И тази година фестивалът имаше и благотворителна кауза в помощ на двегодишната Божидара Самарджиева от село Катунци, община Сандански.

С много настроение, вкусна храна и божествено вино, ценители и пазители на българското се насладиха на богатата програма и красотата на един от най-китните градове в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *