КОСТАДИН СТАНОЕВ: ЛИПСАТА НА УПРАВЛЕНСКА СТРАТЕГИЯ И НЕ БЛАГОПРИЯТНАТА РАБОТНА СРЕДА ПРИНУЖДАВАТ КРЕАТИВНИТЕ МЛАДИ ХОРА ДА НАПУСКАТ САНДАНСКИ

ЛЮБОПИТНО! Къде в България жените правят най-много секс
June 6, 2016
ВИДЕО: Златен “Орфей” за народните танцьори от “Никола Вапцаров”
June 13, 2016

НИСКИТЕ ДОХОДИ, РАЗОЧАРОВАНИЕТО И ЗАГУБАТА НА НАДЕЖДА ВОДЯТ ДО НЕГАТИВНИ МИГРАЦИОННИ ПРОЦЕСИ И ОТЛИВ НА РАБОТНА СИЛА ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНАТА

 

В откровен разговор от Лондон общинският съветник, икономист и общественик, Костадин Станоев изрази открито виждането си по отношение на живота и работата в община Сандански, ето какво сподели той:

„През последните няколко години се наблюдава сериозен отлив на свежа работна сила от общината в посока западна европа. Тази негативна тенденция не е прецедент в страната ни, но все пак говорим за една от най-благоприятните за живот и отглеждане на деца община, туристическа дестинация доказана през годините, пограничен район даващ възможности за трансгранично сътрудничество и развитие на икономиката и бизнеса. По смисъла на търговския закон трябва да разглеждаме общината като жив органиизъм, юридическо лице, сиреч предприятие със своята управленска структура и администрация, която би трябвало да работи неуморно за увеличаване на добавената стойност и издигане авторитета на същото. Децентрализацията на властта позволява на общините да разполагат със собствени бюджетни средства, които да разходват по тяхна преценка, базирана на бюджетна рамка в краткосрочен едногодишен план и малко по-дългосрочен три годишен план, от който да прозира управленската политика.

Какво наблюдаваме в Сандански и защо въпреки смяната на властта не виждаме така очакваната промяна, просперитет на общината и нейните жители?

Смяна на властта, интересно. Смяна на лицето да, но на властта не мисля. За да има икономически напредък трябва да се наблегне на привличането на инвестиции към Сандански. Няма как залагайки на леки козметични промени, които не са излишни но не са и фундаментални, да се очаква напредък. Управлението на общината трябва да създаде благоприятна среда, която да предразположи бизнеса към повече инвестиции в района и да осигури спокойствие по отношение на конкурентоспособността на същия. В Сандански имаме уникални възможностти за развитие на екологичното земеделие, туризма, балнеологията, целогодишния спорт, занаятчийството и прочие. Има възможноост през новия програмен период 2014-2020г. да бъдат привлечени европейски средства насочени за подпомагане на малкия и среден бизнес, които се явяват и гръбнак на местната икономика.  За съжаление нищо от това не се случва защото има хора, които на всяка цена желаят властта заради самата власт. Властта е инструмет, който дава възможност за постигане на всичко онова изброено от мен по-горе, но само ако човек разбира тази възможност и има необходимия капацитет и познания за да го ползва.

Но вие сте част от местната власт, общински съветник и след като сте наясно с всичко това, защо не направите нещо по въпроса?

Нашата политическа група на РЗС в местния парламент се състои от шест човека, а общия брой е 29 общински съветници. За да намерят реализация нашите предложения, а те не са малко,  е необходимо да се гласуват с мнозинство. Такъв е закона. Освен това няма нито една друга политическа група, обособила се като такава, с която да дебатираме по важни за развитието на общината въпроси. Въпреки, че сме първа политическа сила в общината не ни бе дадена възможност да заемем ръководни позиции в постоянните комиси. Ние отказахме да легитимираме кухи комисий, която същност и целесъобразност не е ясна никому. Ние сме единствената опозиционна група и не намираме необходимата подкрепа на този етап за да можем да повлияем на процесите. Това обаче ще се промени съвсем скоро. В общината се работи на парче, удовлетворяват се интересите на определени лица за сметка интересите на гражданите. Ние няма как да се съгласим с това и да легитимираме подобни решения.

Преди броени дни Кмета на общината представи отчет за свършена работа за първите 7 месеца и каза, че въпреки препятствията и битки с шепа хора, пречещи на развитието на града, е направил много. Какво мислите по този въпрос?

При встъпване в длъжност на новото управително тяло се дава кредит на доверие за първите 100 дни. Така е прието. Тези 100 дни минаха преди доста време и нищо не бе показано от негова страна освен едни добри намерения и нищо повече. Нямаше ревизия на предишното управление, а това бе желанието на мнозинството граждани, които гласуваха за смяна на управлението. Прие се бюджет, който във времето се доказа като неизпълним. Няма ясна стратегия за това, кое ще бъде с приоритет в управленската програма, дали образованието, дали здравеопазването, дали инфраструктурата и прочие. Как да очакваме развитие без да е ясно от къде сме тръгнали и на къде отиваме. Не му прави чест на Кмета да назовава всичките няколко хиляди души, осъществяващи обективен надзор над управлението му, „шепа хора”. Та нали тази „шепа хора” го направи кмет, защото желаеше промяна. И какво се получи? Нищо от това, което се очакваше от него. Знаете обаче, че ние не сме спрели да търсим справедливост и по този повод  преди около месец Върховният Административен Съд направи на пух и прах решението на Благоевградския Окръжен Съд по отношение на неуважената жалба, която внесохме като политическа група за касиране на изборите в Сандански.  Сега делото е отново върнато за преразглеждане но вече с конкретни разпоредби за допускане на всички доказателства, по отношение легитимността на вота. Още на първото заседание провело се преди дни, при отваряне на кашона с избирателните списъци, за да се направи проверка на дописаните лица, лъснаха лица дописани под чертата на основния списък с избиратели. Още на първия отворен плик се виждат лица, които са представили декларации че не са гласували на друго място, което е грубо нарушение. В хода на делото ще се разбере всичко по отношение на допуснатите нарушения и съм убеден, че справедливостта ще възтържествува и изборите в Сандански ще бъдат касирани.

Ще има ли напредък в Сандански в крайна сметка и кога ще можем да го усетим?

Знам, че всичко казано до тук не звучи много обнадеждавощо и не помага на хората да изберат да останат в Сандански но тази тенденция, за наша радост, би могла да се промени. Трябва да бъдат предприети редица действия за създаване на благоприятна за развитие среда, а това може да се случи със знаещо и можещо управление и повече да вярваме в себе си. Лесно е да си съберем багажи и да си тръгнем, но това не променя нищо и рано или късно празното пространство ще се заеме от някой друг. Само този, който не е ходил в чужбина, не може да оцени красотата на нашия роден край. Длъжни сме, най-вече пред себе си, да направим всичко възможно за да върнем надеждата, защото всичко е въпрос на избор и зависи от нас самите как ще го направим. Аз вярвам, че със съвместни усилия и правилни политики ще направим от нашия красив край чудно райско къче, с което да дадем пример пред цяла България как трябва да се случват нещата.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!