Кметът Кирил Котев заряза лозето в с. Плоски

Катастрофа на изхода на Сандански
February 1, 2018
Голям пожар в бившето танково поделение в Петрич
February 1, 2018

С РИТУАЛ ПО ЗАРЯЗВАНЕ, ВИНО, МУЗИКА И ТАНЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ТРИФОН ЗАРЕЗАН В СЕЛО ПЛОСКИ

Празникът на лозарите и винарите – Трифон Зарезан, традиционно бе отбелязан в село Плоски, община Сандански. В присъствието на кмета на община Сандански-Кирил Котев, председателят на Общински съвет – Сандански и НЧ „Светлина – 42“ с. Плоски– Георги Георгиев, общински съветници, кметицата на селото – София Джиджева и лозари от селото бяха ритуално „зарязани” лозите в м. „Корило“ заедно с избрания „цар на лозята“. За здраве и берекет бе отслужен водосвет от местни свещеници.

Празникът продължи с всенародно веселие и настроение, за което се бе погрижила община Сандански и НЧ „Светлина – 42“, с. Плоски.  По специална покана жителите на селото бяха зарадвани с изпълненията на Духов оркестър Сандански, децата на село Плоски, Танцов ансамбъл „Празник“ и специалните гости – МФГ „Огражденска четворка“ и Ансамбъл „Гайтан“.

На празника освен кореняците плоскалии, имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград, които имаха възможност да опитат от местния елексир. Празникът продължава до късно вечерта, когато ще бъде запален и огън, който е особен важен елемент във фолклорната символика на българина.

Трапезата за всички присъстващи бе осигурена от Председателя на НЧ “Светлина -42”, Георги Георгиев, който зарадва гостите с кебапчета, кюфтета, салата, както и за финал чеверме приготвено от готвач-майстор.

Leave a Reply

Your email address will not be published.