Кметът Апостолов се бори с мечка в Сушица

Ловджии удариха два глигана и вълк
January 14, 2018
Кметът на Община Сандански навърши 37 години
January 14, 2018

За 15-та поредна година село Сушица почита Сурва по стар стил и възобновява традициите. Традицията в селото повелява на 14-ти януари кукери със звън на чанове да прогонят злото и да орисат с добро.

Дворът на кметство Сушица прие скъпи гости, кукери, които носят само добро. Кметският наместник на селото Георги Митрев и кметът на община Симитли- Апостол Апостолов посрещнаха единствената кукерска група, която е предвождана от папа, а тази година беше и с две малки булки.

Кметът Апостолов по традиция винги е добре газен от мечката на село Сушица, а тази година и мечкарят се включи в голямата борба. Дълги хора и весела глъчка се разнесоха в селото, което пази изконните традиции и показва българщината на младото поколение.

Десетина кукери бяха част от групата, като не отстъпваха по нищо на големите групи, представили се вчера на Симитлия- Древната земя на кукерите. Старци и танцов състав не липсваше също на групата. Дядо Стоил Митрев от село Сушица, ветеран от войната, който сега е на 95 години, специално беше дошъл да посрещне сурваскарите със селския и общинския кмет. Разказите му в снеговития за Сушица ден, за живота и сурваскарството на времето пренесоха всички в истинския дух на Сурва.

Leave a Reply

Your email address will not be published.