Какви наркотици употребяват европейците

Кметът на Сандански участва в среща с президента на Европейската народна партия Жозеф Дол
March 9, 2018
Дамите от „СБР-НК“ в Сандански отбелязаха 8-ми март
March 10, 2018

Авторите на доклад за предпочитанията на живеещите в европейските градове отбелязват увеличаване на популярността на кокаина и екстазито.

Концентрацията на забранените вещества била измервана в пречиствателните станции за отпадни води на 60 европейски града. Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркотичните зависимости (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA), публикува в сряда доклад за употребата на наркотиците в Европа. Докладът под името Perspective on Drugs се отнася само за стимулантите, забранени със закон. Поради тази причина в изследването липсва информация за марихуаната.

Експертите отбелязват нарасналата употреба на кокаина. Резултатите сочат, че този наркотик е най-популярният в западните региони (Великобритания, Белгия, Холандия, Испания).

В източната част на континента (Чехия, Словакия) предпочитат метамфетамините. Най-много синтетична дрога се употребява в градовете на Източна Германия като Хемниц и Ерфурт. Екстазито, което достигна своя пик през 2000-2005 година, отново се увеличава. Най-голямо разпространение има в холандските градове, както в Германия и Белгия, отбелязват авторите.

В доклада се посочва още, че са открити определени закономерности според дните на седмицата. В над 75% от градовете концентрацията на наркотиците в отпадните води нараства с настъпването на почивните дни. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *