Kметът Румен Томов: 2 предприятия стъпват в Благоевград, разкриват близо 1000 работни места

Вече бивш кмет с трогателно обръщение след 4 години управление
December 10, 2019
Международна изложба на детското творчество в Художествената галерия на Сандански
December 11, 2019

Нова църква в Благоевград ще се строи в района на зеленчуковия пазар, това съобщи на пресконференция кметът на областния град Румен Томов.

Това са се договорили на среща с БПЦ, начело с Неврокопския митрополит Серафим.

От църквата са поискали 1.5 дка за строителството на новия храм, като така ще се запази и зеленчуковият пазар, каза още Р. Томов.

2 големи фирми са в процедура за изграждане на предприятия в Благоевград – едната е немската Otto Bock  в района на “Струматекс”. Там ще се разкрият между 100 и 300 работни места, а инвестицията се очаква да е 10 млн. евро. Датско предприятие в сферата на хранително-вкусовата промишленост ще инвестира 50 млн. лв. в своя фабрика, в която ще работят между 500-600 души и ще се захранва със суровини от района.

Кметът Р. Томов оповести част от харчовете в културната сфера за тази година.

„Аз съм човек, който прецизира разходите и се надявам, че гражданите на Благоевград ще го оценят.“, заяви кметът.
Той обясни още, че за 2018 година на медиите са платени 210 000 лв., а през настоящата година, само за 9 месеца са платени 260 000 лв., според него, те са дадени за „медиен комфорт“.
Томов за пореден път подчерта, че ролята на медиите е да ровят и да питат, когато има нещо, което ги притеснява, както и да информират хората.

Преразход е имало и по отношение на културните събития в града, заявява инж. Румен Томов, като даде примери за няколко такива.

Един от тях бе събитието за запалване на коледните светлини, за което нашата медия писа още вчера, за което разликата в изразходваните средства между миналата година и тази е 42 000 лв.

По-фрапантна се оказа разликата в планираните и направените реално разходи за фестивала „Франкофоли“. За него са планирани 580 000 лв., а са похарчени 1 624 827 млн. лева. За „Тара-ра-бумбия“ планираните средства са 100 000 лв., а похарчените са 184 463 лв. За „Джаз и блус фест“ планът е 65 000 лв., а са изразходвани 84 892 лв.

В петък кметът на Благоевград внася в ОбС предложение за прекратяване на договора с оператора на новото сметище, избран с обществена поръчка, стана ясно още по време на пресконференцията.

Функциите ще се делигират от благоевградската фирма “Биострой”, която има лиценза и трябва да се купят само 4 допълнителни машини.

Кметът Р. Томов информира и за сериозен проблем и при избора на изпълнител за изграждане на подлеза в кв. “Грамада”, заради който общината ще търпи сериозни финансови санкции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *