Животновъд от Кресна дари 150 кози на приюта на отец Иван

Децата от “Слънчев ден” Симитли с екскурзия – подарък до Беласица и Рупите
November 6, 2017
Сръбски митничари откриха нелегални мигранти в български ТИР
November 7, 2017

Цяло стадо от 150 кози е дарил на приюта на отец Иван бизнесмен от Югозапада. Благодетелят от Кресна се представил само с малкото си име – Стефан. Животните вече са пристигнали в Нови хан и в момента бригада от доброволци им строят кошара, съобщава вестник “24 часа”. Козите ще осигуряват сирене и мляко на бедните и сираците, които са намерили подслон в приюта на отец Иван, разказа свещеникът.

Трудно ще ни бъде тази зима, жалва се той. Имат нужда от 200-300 кубика дърва, пакетирана храна и пари за ток, освен това и пари за джобни на учениците по 2 лева на ден. Даренията значително намалели, допълни той.

“Всеки ден споменавам в молитвите си с благодарност дарителите, които ми помагат от сърце, не пропускам и враговете. Напоследък получавам дрехи и храни от хора от различни краища на страната, но предимно малки суми по 50 ,100 лева. А нуждите на приютите преди Коледа се увеличават”, каза
отец Иван.

Свещеникът останал изненадан, когато му се обадил самият главен прокурор на републиката Сотир Цацаров. В първия момент се почудих защо, но след това се окопитих, разказва духовникът. Трогнат от информацията за поредната кражба, когато хаймани дръзнали да задигнат тетрадките на учениците, Цацаров решил да помогне с малък благотворителен жест. Предупредил, че се свързва като частно лице и се поинтересувал за това как отец Иван се грижи за 70 ученици на хората от комуната в монтанското село Якимово. След това зарадвал децата, като пратил кашони с тетрадки голям и малък формат. Обещал да дари и учебници, но списъкът им се доуточнява, тъй като учителите имат различни предпочитания към едни или други издания. За всяко от 25- те деца в детската градина също има подарък от главния прокурор добре илюстровани тетрадки.

“Такъв човек, на такъв пост в държавата да намери време за нас, трогнат съм, това е човещина, благославям такива добри дела”, казва отец Иван.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *