Хайдути разказаха на децата за смътните дни на Априлското въстание

Кола се самозапали в движение в гр. Петрич
April 20, 2018
Почина най-голямата DJ звезда Тим Берглинг – Авичи
April 20, 2018

В деня от избухването на Априлското въстание, 142 години по-късно… Родолюбци от сдружение „Хайдути“ разказаха на децата за историята с изключително голямо желание и исторически факти.

Любознателна и любопитна публика бяха учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Крупник. По повод годишнината от избухването на въстанието и историческата дата за България, преоблечени като истински войводи членовете на сдружението разказаха факти за смутните дни, които са едни от най- важните исторически събития.

Специален филм за носията изгледаха събралите се ученици и учители, а пред всички тях бе представен и трейлър на филма „Смутни времена“, който сдружение „Хайдути“ снимат в момента и скоро ще бъде разпространен.

Децата задаваха въпроси за хайдутите, за техните навици, начин на живот и привички, а ентусиастите от сдружението им отговаряха. Най- интересна за учениците бе частта с демонстрирането на оръжията и разказа за времето, по което са използвани и как се използват. С бурни ръкопляскания и обещания да се интересуват повече от историята ни свята, децата изпратиха своите гости в един от най- паметните дни в нашата история.

Leave a Reply

Your email address will not be published.