Гръцките фермери отново на протест, блокират границата на Кулата

“Златен грозд” събира ценители на виното на 10-11 февруари
January 16, 2018
Българин, сврян в контейнер за боклук, взриви интернет
January 16, 2018

Фермерите в Гърция изкарват тракторите и запушват границата на Кулата на 22 януари, съобщи БТА.

Решението е взето от земеделските производители от района на Кардица на съвещание снощи. В него са участвали 25 браншови сдружения, съобщава в. “Та неа”.

Председателят на федерацията на фермерските дружества от района на Кардица, Централна Гърция Вангелис Бутос, казал пред гръцката агенция АНА-МПА, че решението за блокадите е взето и че тракторите вече са на селските площади, а днес фермерите ще обсъдят и формата на протестите в следващите дни.

Земеделските стопани в Гърция са недоволни от насъбралите се, според тях, проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им.

Фермерите настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.

Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

Leave a Reply

Your email address will not be published.