Гледната точка на К. Андонов за премахването на велоалеята

Кока-Кола допринася с над половин милиард лева за българската икономика
June 30, 2016
Плувците на “Вихрен” Сандански чупят рекорди
July 1, 2016

Преживяваме дигитална революция от настолния компютър до ултра тънкия и ултра лек смартфон и може би всички наред с тази революция засядаме пред компютрите, а вече и пред смартфоните. Засядаме и в начина си на живот, храним се доста по – рядко и с доста по – големи порции, така пълнеем и засядаме – на стола, дори в някоя детска катерушка. Ежедневието ни става еднообразно, заспиваме с телефон в ръка, събуждаме се с телефон в тоалетната и преглеждаме съобщения, новини и събития . Кой къде е бил, кой къде се e напил , кой как се е чувствал . Това монотонно ежедневие продължава с отиване на кафе, отбелязване от кафето, отиване на вечеря, снимане на храна и отбелязване от ресторанта , отиване на дискотека и отбелязване от нея и не че не сме в собствения си град, а все едно сме в Дубай, Монако, Рим или Париж. Като луди се отбелязваме в малкия и добре познат град .И не че има нещо лошо в това отбелязване и снимане на кътчета и мигове от живота, но е време да оставим телефоните, компютрите настрана от живота и те да бъдат само леко забавление, почасово – не целодневно, и след това да живеем .Дори да имате 4022 приятели, пак може да сте самотни. Да си говорите с тях всеки един ден и все пак никой от тях наистина да не ви познава.
Погледнете нагоре.Проблемът, който имате, е в това да ги поглеждате в очите или в това да им виждате името на екрана. Не е социална мрежа тази пред която отваряте компютрите и си затваряте вратата. Тази технология е илюзия. Почти сме щастливи с изживяванията, които споделяме, но същото ли е, ако там няма никой? Бъди там за твоите приятели и те ще бъдат там за теб, но никой няма да бъде там, ако им изпращаш само съобщения. И по – добре когато сте на публично място и се почувствате самотен, сложете ръцете си зад главата и се отдръпнете от телефона. Просто говорете един с друг, научете се да живеете. Ставаме асоциални и повече не се наслаждаваме да се събираме с един друг и да се поглеждаме в очите. Не ви трябва да сте най-добрият татко, за да забавлявате детето си без Ipad. Преди играхме и викахме като луди в парка а сега са толкова тихи, че ме успокояват .Питам се: ще дойде ли времето, когато продаваш компютъра си, за да купиш пръстен, за момичето в мечтите ти, която сега е най-важното нещо. Погледнете нагоре от телефоните си,изключете тези екрани,имаме определено време живот и съществуване и определен брой дни. Не пропилявайте живота си заклещени в интернета. Погледнете нагоре от телефона си, изключете този дисплей. Например отидете да карате колело, в някой парк и не защото няма улици в България ами защото те са пълни с мазно паркирали коли или с изнервени водачи отиващи на работа, кафе или просто отиват някъде. Ако живеете в Сандански може да карате колело в Парка, но малко трудно може да отидете в парка да карате ако не минете по пътища натоварени от трафик и паркирали рейсове. Ако се питате защо трябва да се минава по натоварени улици. Защото единствената ни пешеходна улица е богата на приятно паркирали гръцки автобуси, паркирани коли произведени в Германия и не само, хора с инвалидни колички, тази улица има една спорна велоалея . На която вече е забранено да се кара колело по нея, изненадващо, защото ставали множество инцидентни на блъснати граждани от велосипедисти. Тези велосипедисти нямаше да бъдат блъснати ако :
– Нямаше автобуси по главната улица на град Сандански
– Нямаше коли по главната улица на град Сандански
– Се кара със съобразена скорост в града и се преминава бавно и хладнокръвно през пещеходна пътека и зона.
– Не съм компетентен по темата, но може би ако имаше достатъчно места за паркиране в града, нямаше да има и коли, паркирали за банички, за букети, за обувки, за дрехи по главната улица и то на пешеходната пътека . Неизбежно е да се облекчи трафика по града, но не е решение да се премахва единственото разнообразие на хиляди хора да отидат да карат колело в парка, където е най – чист въздухът и с това се слави града.  А за да се стигне до парка е нужно да се мине по Главната улица, където е забранено колоезденето, защото ако минете по другите улици има още по – голяма опасност да ви бутнат рейс пълен с туристи , коли пълни с туристи или някой ваш невнимателен комшия. Не е единственото спасение от еднообразието на хората, но колоезденето  е добра тренировка за :

1.Сърдечния мускул
2.Намалява риска от инфаркт
3.Спомага за отслабване.
4.Изгражда се “мускулен корсет”, който предпазва от дискова херния.
5.Предазва краката от застой на кръвта и отоци.
6.Стимулира се дишането, а организмът се снабдява с повече кислород.
7.Подобрява настроението поради отделяне на ендорфини в мозъка
8.Целенасочената физическа активност разсейва негативните мисли.

  Не премахвайте едно хубаво занимание за разтоварване на млади и големи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *