ГДБОП удари сайтове за търговия със стоки – ментета

Деца от социалните звена в Благоевград творят по време на летен отдих в Сандански
August 13, 2018
Моторист пострада при пътен инцидент в Петрич
August 14, 2018

ГДБОП спря сайтове за търговия с фалшиви стоки. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 9 август антимафиоти от специализирания отдел „Киберпрестъпност“ при ГД „Борба с организираната престъпност“ съвместно със свои колеги от Бургас преустановиха функционирането на интернет сайтовете www.chantichki.com и www.chantichki.bg. Чрез тях е извършвана инкриминирана дейност – осъществяване на търговска дейност на територията на страната на стоки, обект на изключително право на защитени търговски марки.

Изяснено е, че разпространението на фалшивите стоки чрез интернет сайтовете е ставало успоредно и с продажби чрез магазини и фирми на територията на к.к. Слънчев бряг.

При процесуално-следствените действия от търговските обекти и от частни адреси е иззето голямо количество стоки, за които няма сключен договор с притежателите на изключителното търговско право на защитените марки.

Конфискувани са над 600 артикула, носещи отличителните белези на световни търговски марки: „Louis Vuitton“, „Michael Kors“, „Guess“, „Disney“, „Puma“, „HUGO BOSS“, „Nike“, „Adidas“ и други. Действията на ГДБОП са резултат от прилагането на стратегията за противодействия на престъпленията, свързани с нарушаване правата на интелектуална собственост, авторско право и сродни права.

В резултат през май 2018 г. България беше извадена от т.нар. „черен списък – 301“ за защита на интелектуалната собственост на Търговския департамент на САЩ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.