Фестивалът „Песни от извора“ в село Петрово събра в полите на Славянка гости от цяла България и чужбина

Новото кръгово кръстовище в Благоевград започва да функционира до броени дни
September 8, 2016
Всички училища в община Сандански готови за първия учебен ден
September 8, 2016

На 3 септември в село Петрово, община Сандански за шеста поредна година се проведе международният фестивал „Песни от извора“. 20 групи от общините Сандански и Петрич и две групи от Македония и Гърция се надпяваха с песни от автентичния фолклор.

Под сенките на Славянка планина, в местността „Извора“, всеки можеше да се завърне към корените си и да чуе автентичното фолклорно певческо майсторство на над 300 певци, пременени в традиционни носии.  Всяка фолклорна група получи от заместник – кмета на община Сандански Зорица Органджиева грамота за отлично представяне в надпреварата с автентични песни от родния край.

Участие в традиционния вече фестивал взеха фолклорните групи към читалищата в град Сандански и селата Левуново, Склаве, Калиманци, Струма, Петрово, Катунци, Джигурово, Поленица и Голешево, както и селата Кулата, Генерал Тодоров, Михнево, Старчево, Рупите, Габрене, Самуилово и Първомай. Представител на Република Македония бе фолклорна група „Кавали“ от град Струмица, а от Република Гърция – фолклорна група от село Вамвакофито.

В края на празничната програма, изпълнена с музика, танци и хора, всички се отдадоха на вкусна скара и прохладата на извора.

Този празник на песента съхранява и популяризира народното песенно творчество на нашия регион. Успя да приобщи различни социални и възрастови групи от населението към активното общуване с фолклора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *