Едва 50 от превозваните 205 прасета са оцелели при катастрофата в Кресненското дефиле, 30 безследно изчезнали

Кметът Камбитов забрани събирането на пари и носенето на мобилни устройства в детските заведения
September 19, 2016
Тежка катастрофа в района на Кресненското дефиле, няма жертви
September 19, 2016

Едва 50 от превозваните от румънския ТИР 205 прасета са оцелели при катастрофата вчера, 30 безследно изчезнали. Безпрецедентна, кошмарна и миризлива акция по изваждането на мъртвите животни от обърналия се камион, се провежда на Е-79 в Кресненското дефиле.

Акцията по изваждането на свинете започна към 11.45 ч. днес, “черната” работа свършиха петима роми от Симитли, на които румънците обещаха по 25 евро на калпак. Вонята, която се носеше от камиона бе нетърпима. На местопроизшествието днес пристигнаха румънци – представители на фирмата, превозвала 205-те прасета за Албания през Гърция. След преговори с полицията и ветеринарите, те отказаха да извадят мъртвите прасета от катастрофиралия техен ТИР. Въпреки че им бяха осигурени защитни костюми и маски. Тогава фермерът от Симитли Тони Манов доведе петима роми, все млади момчета. Те се съгласиха да извадят мъртвите прасета за общо 250 лева, или по 50 лв. на човек. След като нахлузиха защитните костюми започна изваждането на мъртвите животни.

Вчера след обяд от екарисажа във Варна са заявени два специализирани автомобила за превоз на мъртви животни, в 8 ч. днес те бяха в дефилето. На тях са натоварени 23 умрели прасета, намиращи се край катастрофиралия товарен автомобил.

Ромите от Симитли прибавиха вътре още две – едното беше в реката, другото край камиона. На пристигналия за претоварване румънски друг автомобил бяха натоварени останалите осем живи прасета. Други 38 снощи са закарани във фермата на Тони Манов. Още две оцелели бяха открити в долните два реда на трите секции на „Скания”-та. До 13 часа оттам бяха извадени близо 50 мъртви прасета. Поне още толкова има в предната клетка, чиято врата не бе отворена. Печалната равносметка е 125 убити при катастрофата, 50-ина останали живи и налице, около 30 се водят изчезнали, а всъщност голяма част от тях бяха отмъкнати.

От разкъсаната обшивка на покрива докато пристигне полицията и прекрати кражбата, от разбягалите се по пътя и от нагазилите във водите на Струма, но умрели, пресечени от водата. На няколко места по брега личаха следи как удавилите се прасета са били извличани на брега и товарени в бусове и леки автомобили.

Припомнчме, че около 11:00 вчера ТИР „Скания”, навлизайки с несъобразена скорост в острия десен завой на входа на дефилето откъм Симитли се преобърна на лявата си страна. По чудо в този момент не е имало насрещно движещи се автомобили. Заради високата скорост товарният автомобил навлиза в насрещната лента, къса над 20 метра от предпазната ограда и се преобръща. При това превозваните десетки прасета се изсипват на Е-79 през разкъсаната метална обшивка на тавана. Оказалите се на свобода румънски свине, голяма част от тях угоени и готови за клане, хукват кое на където види.

При изсипването им и скупчването едно върху друго много от тях са със счупени крака. Здравите хукват с пронизително квичене, продължавайки пътя си към град Кресна пеш, преминавайки през правия тунел, лавирайки между автомобилите. Други хукват да се разхладят в река Струма, повлечени от течението след моста някои от тях се удавят. Трети се скупчват на сянка зад обърналия се ТИР. Четвърти пък стават жертва на мародери, които извличайки ги за ушите от катастрофиралият товарен автомобил, ги товареха в багажници или направо на свободните задни седалки. Слухът за безстопанствените прасета се разнася като мълния до близките села.

Акцията по изваждането на мъртвите прасета продължава и в момента, влекачът на „Скания”-та бе изтеглен на отбивката преди базата на рафтинга, а за късмет ремаркето с прасетата се бе преобърнало на стария път. Заради катастрофата на острия завой движението по Е-79 бе затруднено до 16.30 часа вчера. А защо е толкова остър завоят, преди който има знак за ограничение на скоростта до 50 км/час, е друга тема. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.