Бурен вятър спря хеликоптерите, издирващи Боян Петров

Асфалтирането на околовръстен път “Стефан Стамболов” започна
May 11, 2018
Кметът на Сандански Кирил Котев празнува днес имен ден
May 11, 2018
Бурен вятър спря спасителната операция по въздух в Хималаите за алпиниста Боян Петров. Трите спасителни хеликоптера не могат да продължат издирването над 5000 метра заради бурния вятър.
Реалната им цел е височина около и над 7000 метра, където са лагер 2 и лагер 3, все още недостигнати от екипите, които действат по земя. Очакванията са по-късно днес вятърът да утихне и хеликоптерите да продължат търсенето, съобщи Нова телевизия. Според прогнозите спасителите имат два дни – днес и утре, за да намерят Петров, тъй като времето ще се влоши и ще има опасност за самите тях.
В 15 ч. днес от китайското посолство у нас ще дадат пресконференция за спасителната операция за Боян Петров.
На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м.). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено.
Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, обяви дарителска сметка, в която се събират средства за спасителната операция на алпиниста.
„Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА”, пише във Фейсбук Ненова.
Мога да посоча Paypal ако е по-удобно desertrose_lili@yahoo.com
Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank UNCRBGSF
източник: БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *