„Братя Соколови” спечелиха „Станчинарски игри” 2018 в Петрич

Един загинал при катастрофата в Кресненското дефиле!
December 31, 2017
5,2 по Рихтер събуди Югозапада, 6 труса регистрирани тази нощ
January 2, 2018

Най-масовата проява в Петрич и тази година предложи зрелищен спектакъл на хилядите жители и гости на града. 11 групи с над 1 000 участници се включиха в „Станчинарски игри” 2018 , представяйки уникално изработени маски, различни персонажи, русалии, пресъздадоха обреди и обичаи /адети/. Петчленно жури с председател доц. Петър Петров имаше нелеката задача да оцени изявата на станчинарските групи.

На първо място тази година в класирането е групата на кв. 37„Братя Соколови”, на второ място група кв. „Шарон” с ръководител Никола Хаджиев, на трето място група кв. „Казармите” с ръководител Борислав Гущеров.

Присъдени бяха отново и индивидуални награди – плакет и грамота, както следва: за най-добри маски на група кв. „Дълбошница” с ръководител Иван Яръмов; за най-добър персонаж /балтаджия/на Константин Илиев от група кв. „Виздол”; за най-добро представяне на обред и обичай за група кв. „Поляните” с ръководител Георги Петров; за най-малък участник на Виктор Бакалов на 3 месеца от група кв. „Казармите”; за най-възрастен участник на Димитър Петров на 70 г. от група кв. „Поляните”.

Класираните на първите три места групи получават диплом и статуетка за цялостно представяне, всички останали грамота за участие. На станчинарските групи се предоставя финансово подпомагане /1 500 лв. на група/ от Община Петрич за предварителната организационно-техническа подготовка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *