АПИ дава 240 бона да броим костенурките в Кресненското дефиле

Общински съвет – Сандански, ГЕРБ и ВМРО с най-много съветници
October 28, 2019
Обраха 63-годишен мъж от с. Ново Делчево
October 29, 2019

Наблюдение на популацията на два вида костенурки и два вида змии по протежението на Кресненското дефиле, което ще струва 240 000 лв., предвижда обществена поръчка, обявена от пътната агенция. Финансирането е от европрограма “Транспорт”.

Ще се изследват шипобедрена костенурка, шепоопашата костенурка, ивичест и леопардов смок.

Задачата за тези 240 000 лв. е поне един път в седмицата в пролетен, летен и есенен сезон да се отчитат и маркират всички установени животински индивиди в района, като се посочват и тези, които са станали жертвите на трафика.

Допълнителни контролни отчитания ще бъдат един път за всеки сезон в годината за 5 дни.

За всяка жертва на трафика се регистрира вид на животното, онтогенетичен статус, ако е възможно, GPS координати, отстояние от банкета, посока на придвижване на животното. Трябва да се представи и анализ на смъртността и въздействието на трафика.

Изискванията и на Брюксел по подадения формуляр за финансиране с европари на магистралата през дефилето е да се отчетат въздействията на строителството и на пътя върху земноводни, влечуги, свързани с прясна вода/зависими видове, които са концентрирани в дъното на Кресненското дефиле.

Иска се да се посочи и въздействието върху прилепите от вида дългоухи (Бехщайнови) нощници, съобщиха от Министерството на транспорта пред “24 часа”.

Оттам припомнят, че управляващият орган е подал на 9 август формуляр за кандидатстване за финансиране за лот 3.2 на “Струма”, т.нар. апликационна форма.

На 15 октомври е изпратено писмо от генерална дирекция “Регионална политика” на ЕК за уточняване на елементи по формуляра.

Основните коментари и исканата допълнителна информация са за съответствия с изискванията на директивите за птиците и местообитанията.

Към настоящия момент българските власти анализират и отразяват получените коментари на ЕК, се казва в отговора. От него става ясно, че няма отказ от Брюксел за финансиране на пътя през Кресненското дефиле, а се искат уточнения.

Срокът за отразяването на всички бележки е 3 месеца от датата на получаването му от българските власти. След това формулярът се изпраща до ЕК, докато се получи финално решение за одобрение или отхвърляне на подаденото заявление за финансиране.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *