Айдарски ще окачи банските в края на годината след 5 европейски и две олимпиади

Талантливата Василена от Сандански сред участниците в “Детски Пирин Фолк”
August 9, 2018
Криминалисти “ожънаха” ниви с канабис в Митино и Плоски, двама в ареста
August 10, 2018

Венцислав Айдарски – една от знаковите фигури на българското плуване през последните 10 години, а изобщо, ще окачи банските в края на годината.

За него петото му участие на европейско първенство през лятото в Глазгоу се оказа финалното на голям международен форум. При последната си дисциплина 10 км в езерото Лох Ломонд завърши на 18-о място с време 1:50,40,5 ч.

Шампион стана холандецът Фери Веертман – 1:49,28,2 ч. Стартираха 38 състезатели. Трима не завършиха. Холандският триумф бе двоен, след като при жените Шарон ван Рувендал спечели второто си злато с 1:54,45,7 Ч.

Преди това на 5 км Айдарски стана 21-и. Заяви, че на по-късата дистанция се подготвял за медал.

„На 5 км тръгнах смело с другите, защото ако изостанех в спринтовата дистанция, нямаше как да наваксам. Бях в първата група, беше ми леко, докато не се получи едно сбутване на плувци от друга държава, което ми коства доста от силите, за да запазя позиция. Това ми изигра лоша шега, не можах да издържа с първата група, за да влеза в осмицата“, обясни пред БНТ HD Айдарски.

„Мислех си, че съм готов за медал, тренировките минаваха много добре. Плувах бързо в басейна, явно не можех да издържа последния километър. Разочарован съм като цяло. Това ми беше последното голямо първенство. Бях по-освободен, каквото и да стане, така или иначе се отказвах. Не се получи. Ще се опитам да се възстановя колкото се може по-скоро“, допълни Айдарски.

През цялата си кариера плува под ръководството на Николай Вакареев. Освен 5 участия на европейски шампионати при мъжете, при това във водата и открити води, има толкова и на световни първенства.

През цялата си кариера тренира под ръководството на Николай Вакареев

На миналогодишния планетарен шампионат в унгарското езеро Балатон стана 14-и и това бе второто най-предното класиране от българите след финала на Антъни Иванов.

Година по-рано на олимпийските игри в Рио де Жанейро бе 15-и – най-добрата позиция от плувците ни. Участията му във форума под петте преплетени кръга са две – дебютът му, но в басейна е в Лондон през 2012 г.

Има десетки участия за Световната купа в открити води и подиуми на Европейската купа. Печелил е неведнъж най-престижното плувно изпитание в море – „Галата-Варна“.

Притежател е на десетки национални рекорди в дългите плувания и притежател на над 350 медала.

Покрай него се оформи надеждна група от таланти в Сандански, които може да го наследят в плуването в открити води. И Йордан Янчев, Радостин Кръстев, Атанас Аврамов, Благой Панайотов са само част от тях.

текст: bgswim.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *