8 години от трагедията в Охридското езеро

Веселие до зори в петричкия квартрал “Шарон”
September 5, 2017
Узаконяват отглеждането на канабис у нас
September 5, 2017

На 5 септември 2017 г. се навършват 8 години от потъването на корабчето „Илинден“ на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро. По време на инцидента в Македония се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира „Свети Наум“ и потъна за минути на 200 метра от брега. В началото на месец април 2012 г.

Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб „Илинден“. На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич, аъобщава бгнес. Две седмици след трагичния инцидент корабът „Илинден“ бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма „Дубина“ в продължение на два часа изпомпваха водата от него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *