8-вековен храм привлича туристи в Мелник

Благоевградчанин е 7-ми в Европа в гимнастиката!
August 12, 2018
“Гражданска отговорност” скача двойно
August 13, 2018

Обновената главна църква на прочутия някога средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”, който днес е в руини, привлича туристи от страната и чужбина в Мелник.

Преди две години храмът бе осветен от Неврокопския митрополит Серафим. Направен бе и нов иконостас, който бе измайсторен в Трявна. Сбъдна се мечтата на много местни хора – тази църква да отвори врати постоянно за миряни и в нея те да палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие.

Населението в Мелник вярват, че в следващите години ще се развие още по-добре поклонническият туризъм в града им. Църковно-манастирското културно наследство тук е безценно богатство, което привлича още от края на XVI век вниманието на множество различни специалисти и любители на старини – българи и чужденци, с разнообразието и високостойностните си архитектурни и художествени ценности с неповторимо обаяние. По писмени сведения през XIX век Мелник е имал между 64 и 82 църкви и манастири, като сред манастирите „Св. Зонá” е първостепенен по значение. „Църквата бе в руини, но я ремонтирахме и спасихме от разрухата. Тя бе реставрирана за последен път през 40-те години на миналото столетие. Направихме го, защото всеки храм е средище на вярата и българщината”, категорични са жителите на най-малкия ни град.

Някогашният манастир „Св. Богородица Спилеотиса” („Св. Зонá”) е бил емблематичен християнски ансамбъл в археологическия резерват, затова е с национално значение. Той е изграден през 1209-1211 г. в източния край на монашеската зона на мелнишката крепост на платото „Св. Никола” южно над Мелник като пръв манастир на деспот Слав, който се е проявил с голямо църковно-манастирско, гражданско и военно строителство в града-столица на неговата „Малка България” в първите десетилетия на ХІІІ век.

Leave a Reply

Your email address will not be published.