71 отрицателни теста отчетоха от лабораторията в гр. Кресна

90 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас за последните 24 часа
April 24, 2020
Носенето на маски задължително до 13-май
April 24, 2020

От вчера, 23.04.2020 г., в Благоевградско се промени драстично информационната картина за заразените с COVID-19. В редица регионални медии се появиха гръмки съобщения за атака от коронавирус в Благоевград и Симитли. Военната терминология допълнително нагнетява и без това опънатата до скъсване чувствителност на хората по темата.

Ако погледнем данните на националната статистика за общата смъртност в страната за 2019 г. и 2020 г. ще видим съвършено различна картина, но подобни информации не са медийна сензация и следователно трудно намират място в мейнстрима.

Сензациите продават, истината – не винаги !

Не е известно и откъде и защо битува тезата, че Благоевградска област или общините в нея могат да се разглеждат като “оазис на стабилност” и в тях не може да има заболели от опасния вирус. Напротив, населението в областта по нищо не се различава в своята социална активност от други области на страната и следователно, статистически достоверно е и тук да има случаи на заболели.

Нека сега спрем с общите приказки и дадем малко конкретна информация за община Кресна. Както мнозина знаят, от 14.04.2020 г. в общината се извършват доброволни тестове за COVID-19 в лаборатория “Кандиларов”. По данни на лабораторията до 21.04.2020 г. са извършени 71 теста и ВСИЧКИ СА ОТРИЦАТЕЛНИ, включително тестът на кмета, г-н Николай Георгиев и тестовете на служителите от общинската администрация.

Следва веднага да поясним, че доброволно изследвалите се НЕ СЪСТАВЛЯВАТ ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗВАДКА и от техните тестове не могат да бъдат правени достоверни заключения за общото състояние в община Кресна.

Картината може да се проясни чувствително, ако изследвания си направят и хората, които имат най-много социални контакти в настоящата ситуация – общопрактикуващи лекари, фармацевти, служители в магазини за хранителни стоки, лица, които са под карантина или са приключили с нея. Разбира се, не бива да се забравя, че изследването е доброволен акт и тези хора могат единствено да бъдат приканени към по-висока социална отговорност.

Впрочем, докато това не се случва, единственият сигурен начин да не се сблъсквате с коварния вирус е да следвате стриктно указанията на Националния оперативен щаб и местните мерки, заявени в съответните разпоредби на кмета на община Кресна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *