7 съмнителени проби за коронавирус, чакат се резултатите

Отрицателни са резултатите от пробите на тримата пациенти от Разлог
March 11, 2020
Няма да се удължава ваканцията за учениците в Благоевградска област
March 11, 2020

Има седем съмнителни проби за коронавирус, които трябва да бъдат изследвани отново и резултатите да са готови до обяд.

Това заяви началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред лечебното заведение.

“Независимо в коя болница в страната е установен коронавирус, болницата продължава да работи. “Пирогов” няма да остане сам”, заяви Мутафчийски.

“49 лежащо болни, свързани с установените случаи на коронавирус, са изолирани и са във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни”, добави той.

В момента в “Пирогов” не работи кардиологита. Отделението по неврология не е затворено, но е с по-малък капацитет. 49 са лежащо болните, свързани по някакъв начин с установенте случаи на коронавирус. Те са изолирани във вътрешната клиника, която е в отделна сграда на Пирогов.

От ген. Мутафчийски стана ясно, че 74-годишният мъж е постъпил в неделя с предходно хронично белодробно заболяване. Той е бил приет в отделението по белодробни болести, имал е контакт с 49 болнолежащи.

“Взети са мерки. Неговото състояние е с тенденция за влошаване, но не е интубиран и не бих казал, че състоянието му е критично. Жената е 66 годишна, съпруга на този пациент, в тежко състояние, е интубирана е веднага, на командно дишане е с много тежка картина от страна на белия дроб, в критично състояние е”, съобщи Мутафчийски. Той уточни, че осем са първите контактни лица, настанени са за наблюдение, въпреки че те нямат никаква клинична картина. Контактните лица, които не са болни ще бъдат, под карантина в домашни условия.

“След като бъдат тестувани, те ще бъдат освобождавани за домашна карантина при строго спазване на реда”, подчерта Мутафчийски.

В Габрово – възрастната жена е с белодробен излив. Била е направена елементарна манипулация по евакуиране на този излив.

“Подобрила е показателите си, в момента е с подобряваща се клинична картина. Медицинската сестра е в отлично състояние без никакви признаци за болест”, каза още ген. Мутафчийски..

В Плевен пациентите са в подобряващо се състояние, стана ясно още от информацията на кризисния щаб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *