6 януари – 170 г. от рождението на Христо Ботев и Богоявление в Сандански

Литийно шествие и празничен водосвет на Богоявление в Симитли
January 5, 2018
13 кукерски групи дефилират на 7 януари в Благоевград
January 5, 2018

На 6 януари ще се навършат 170 години от рождението на Христо Ботев.

Преклонение пред живота и делото на големия поет и революционер ще започне на 6 януари, 10:00 ч. пред паметника на великия българин, намиращ се пред III ОУ „Христо Ботев“.

В знак на почит и признателност представители на местната власт, ученици и граждани ще поднесат цветя и венци.

В България започват честванията по случай 170 – годишнината от рождението на националния герой, поет и революционер – Христо Ботев. Тази година е определена като годината на Ботев.

Освен годишнината от рождението на великия Ботев, утре на 6 януари отбелязваме Богоявление – един от най-големите християнски празници.

Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста в Сандански ще се проведе в събота /06.01.2018 г. /, 11:00 ч. на езерото в градски парк „Свети Врач“.

В 10:30 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кмета на Община Сандански г-н Кирил Котев ще поведат литийното шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в Градски парк „Свети Врач“. Там в 11:00 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общински духов оркестър. За първи път в ритуала ще се включат и военните от Военно формирование 56 040 – Благоевград, за да бъде възстановена стародавна традиция по освещаване на знамената на България и Община Сандански.

Leave a Reply

Your email address will not be published.