30 кукерски групи дефилират на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите”

Снегорин се заби в стълб в Сандански
January 9, 2019
Вихрен стартира зимната си подготовка на сняг
January 9, 2019

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… до 6 000.

Но са и повече участниците, които се чакат на стадиона в Симитли в събота. Чаканата с голямо нетърпение и голям мерак втора събота на месец януари е тази събота. Втората събота на януари е денят за традицията вече 16 години – Симитли – Древната земя на кукерите – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.

Стадионът в Симитли се препълва с кукери.

30 групи ще направят пъстрото дефиле тази година.

От далеч добре са дошли на древната земя на кукерите отново и кукерите „Джамал“ от село Габра, община Елин Пелин, кукерската група при НЧ „Васил Левски – 1931”, с. Победа, област Ямбол и Маскарадната група „Кукери” при НЧ „Светлина-1929” в село Калчево, ямболско.

Ще посрещнем и приятелите ни от Сурвакарската група от град Земен, „Турийските кукери” от село Турия, община Павел баня, Сурвакарската група към читалище “Зора – 1948” в кюстендилското село Ябълково, от този край традиционно идват за фестивала и „Джамалари”- групата към Читалище „Пробуда – 1928” в село Жабокрът, чакаме и Кукерския състав към НЧ „Георги Бенковски 1928” от село Осетеново, община Павел баня.

От чужбина пристигат кукерска група Велес и сънародниците им македонски кукери от делчевско със “Звегорска сурова”.

По-отблизо се очаква да пристигнат и Сурвакарската група от квартал Струмско в Благоевград. За първи път от Благоевград пристигат в Симитли – Древната земя на кукерите и групата от Плаж-махала.

На фестивала ще бъдат и кукерите от разложкото село Бачево.

Присъствието на петричани ще е от две групи – Станчинарската група Петрич-Център и “Златна фея”.

И пернишките кукери ще допълнят пъстротата в палитрата на нашия фестивал. Ще дойдат Сурвакарската група при Читалище „ИСКРА – 1952” в село Гигинци, община Брезник и кукерската рупа от село Габров Дол, пернишко.

За първи път на фестивала ще видим Кукерска група Дервиши от пазарджишкото село Варвара. От този край ще пристигне и Дервишка  група към читалище“ Георги Бенковски “1900 село Церово, Пазарджик. От Централна България за път се стягат към Симитли и Кукерската група от село Домлян, карловско. За първи път на нашето дефиле идва и Кукерска група от село Сирищник, община Ковачевци, пернишко. И от Шумен пристигат кукери в Симитли. Ще видим дефилето на техните “Арапи“.

Симитлийските кукери в цялата пъстрота ще бъдат от Крупник, Полето, Полена, Черниче, Брежани, от града кукерите излизат в три групи – Ораново; I квартал, 2-ра група и Кукерска група град Симитли

Големият празник е в събота, 12-ти януари от 10:00 часа на стадион  „Септември” в град Симитли.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за шестнадесета година, с изключителното одобрение  на Министерството на културата и под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *