23 април – Световен ден на Книгата и авторското право

Железният защитник на “Спартак” Склаве бе настъпен от красивата Петя
April 22, 2018
Внучката на Ванга омъжи дъщеря си Кристина
April 23, 2018

Двайсет и трети април е символична дата за световната литература, превърнала се в повод за основаването на Световен ден на Книгата и авторското право (World Book and Copyright Day). Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО.

С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година. На тази дата през 1616 г. са починали Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков. Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга. През 2017 година за Световна столицата на книгата е избрана столицата на Гвинея Конакри.

Титлата “Световна столица на книгата” се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви гръцката столица Атина за Световна столица на книгата за 2018 г. Студенти на Нов български университет отбелязват Световният ден на книгата и авторското право с интерактивна игра и среща с автора на книгата „Българите! Забравените постижения“ – Делян Момчилов. Тазгодишното отбелязване на Световния ден на книгата и авторското право в Нов български университет ще мотивира и разказва, като през целия ден на 23 април 2018 г. в кампуса на университета ще се провеждат игри с интерактивни карти, където се крият редица предизвикателства с мисия. Събитието ще завърши със срещата с Делян Момчилов, която ще се състои от 17:00 часа в Галерия „УниАрт“ на НБУ.

източник: БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *