21 години от смъртта на Ванга, заупокойна панахида в Рупите

Дълги опашки от автомобили блокират и днес изходите от страната
August 5, 2017
Венета Милушева каза “Да” насред морето
August 5, 2017

Стотици миряни от страната и чужбина ще бъдат днес на гроба на пророчицата Ванга в комплекса в местността Рупите. Те ще дойдат, за да почетат паметта на ясновидката, която си отиде от този свят на 11 август 1996 година. За 21-годишнината от нейната кончина ще пристигнат по традиция много руснаци и гърци, които са на ваканция в България. Македонци също масово минават границата, за да почетат пророчицата. Свещеник ще отслужи в 11,00 часа панихида и заупокойна литургия на гроба на Ванга до храма й „Света Петка Българска“.

„Специални покани не сме отправили до никого. Всеки е добре дошъл. Ще има хора от цялата страна. Някои пристигат още в петък и нощуват в района. Идват чак от Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, много са посетителите от София, Перник, Благоевград и Кюстендил. На гостите ще се раздаде постна храна, тъй като е Богородичен пост“, казва управителят на комплекса Серафим Иванов.

Рупите отдавна са притегателен център за поклонници. Тук Ванга приемаше болните и отчаяните в последните 25 години от живота си. За да ги излекува и да им вдъхне надежда. „Тя бе светица, без нея осиротяхме. Успя приживе и храма „Св. Петка“ да вдигне, та да има къде да се помолим за здраве и благоденствие“, твърдят местни хора. Още сутринта стотици миряни ще напълнят църквата, пише в. Стандарт.

„Света Петка Българска“ беше осветена тържествено на 14 октомври 1944 г. и изографисан от Светлин Русев. Той изпълнява волята й да изрисува страдащи и измъчени хора, каквито ежедневно търсят нейната помощ. Още от вчера е отрупан с цветя паметника на пророчицата. Той беше открит в чест на 100-годишнината от рождението на Ванга на 3 октомври 2011 г. Двуметровата скулптура е изработена и дарена от проф. Емил Попов. Внушителната фигура на Ванга, изработена от метал, пресъздава озарената от Бога жена, седнала на пейката пред къщата си, с ръка, опипваща сякаш захарта, и лице, повдигнато към Небето. Паметникът е поставен вляво от храма преди мостчето.

Преди 5 години се появи и чешмата с гореща минерална вода, която е дело на скулптора Леда Старчева и е дарена от Снежана Ботушарова. Намира се непосредствено до къщичката на пророчицата. С всяка изминала година посетителите тук се увеличават, което е доказателство, че Ванга няма да бъде забравена никога, категорични са служители на комплекса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *