1,8 млн. българи четат фалшиви новини всеки ден

Инициатива на Неделното православно училище духовно обогати деца от две училища в Сандански
November 9, 2018
12 метров кръст светна навръх Архангеловден над хаджидимовското село Тешово
November 9, 2018

100 млн. вида информация стават част от дневния новинарски поток всеки ден.

Тя се споделя на различни места и затова никой не може да каже какъв е мащабът й. Най-бързо се разпространяват фалшивите новини, докато за истинските информации е необходимо 6 мин., за да достигнат до 1500 души.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в международна конференция „Фалшивите новини на истинските тролове”.

В нея политици, представители на европейски и местни институции, на технологични компании, експерти, общественици и журналисти обсъждат измеренията и последиците от дезинформацията и начините за борба с нея. Йотова коментира действителността у нас и попита възможно ли е да има фалшиви новини ако не се водят фалшиви послания и политика.

„Ние не сме застраховани от всички тези негативни тенденции. В едно изследване, направено през тази година, се посочва, че около 1.8 млн. души в България ежедневно попадат на лъжлива информация. Ще бъде интересно да проследим колко от изказванията и публикациите по време на предстоящата предизборна кампания за европейските избори ще бъдат причислени към дезинформацията. Евроизборите ще бъдат и първият сериозен тест за това как се изпълняват мерките в борбата срещу фалшивите новини. Предизборната кампания ще бъде коренно променена и различна от това, което сме виждали досега – и като послания, и като дезинформация, и като инструментариум и механизми”, подчерта вицепрезидентът.

Тя посочи, че за тези негативни процеси спомагат непознаването на редица европейски политики и документи от голяма част от гражданите и дори сред някои политици. Според нея когато не се познават тези документи, започваш да си измисляш неща, които не съществуват.

По думите ѝ редица документи ще бъдат интерпретирани грешно, поради незнание как точно действат самите институти и механизми на ЕС. Йотова заяви, че е невъзможно да се направи универсален антидот срещу „фалшивите новини”, но те могат да бъдат ограничени и заяви, че затова са необходими политическа воля, сили и енергия от най-малкото ниво на управление до европейските институции. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.