12 области вече са в грипна епидемия

БЧК започва раздаването на пакети с хранителни продукти в Сандански
January 22, 2019
Народно читалище организира уникален фотоконкурс за любители
January 22, 2019

12 области са в грипна епидемия – от днес и София-област и Варненска област. Болниците са пълни с пациенти с белодробни усложнения, предимно пневмонии. В грипна ваканция са училищата и детските градини.

От днес в принудителна ваканция са учениците и във Варненска област. Решението за обявяване на eпидемия беше взето вчера в късния следобед. Причината – повишеният брой заболели през последната седмица. Напливът пред лекарските кабинети не спира. За родителите на деца в грипна ваканция е изпитание да се справят.

Грипна епидемия се обявява от утре в Хасковска област. Грипната ваканция за учениците е до понеделник, включително. Решението е взето на среща на институциите с личните лекари.

Ограничаването на контактите е най-ефикасното средство срещу болестта. Често обаче по време на грипната ваканция родителите водят децата си в молове, където има контакт с много хора и също е опасно.

Затова съветът е и здравите деца да прекарват ваканцията изолирани вкъщи или ако са навън, да е на открито и на места без струпване на хора. Родителите разчитат на помощта на близките за помощ в отглеждането на децата през грипната ваканция.

При симптоми лекарите напомнят лечението да започва още в първите часове. Освен че учениците са във ваканция, в болниците са прекратени плановите операции и свижданията. Мерките ще са в сила осем дни – до следващия вторник, включително.

Източник: БТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *