11 групи с над 800 участници се включват в „Станчинарски игри”- 2018 – Петрич

Крадци задигнаха 737 бутилки алкохол от магазин в с. Струмяни
December 28, 2017
Свлачище в Кресненското дефиле
December 28, 2017

„Станчинарски игри” – Петрич – 2018 започват на 01.01.2018 г. в 11.00 ч на сцена срещу сградата на Община Петрич. По данни на ръководителите на станчинарски групи, общият брой участници се очертава да бъде над 800 души. Всички ще се представят в дефиле, преди да излязат на сцената.

Маршрутът, по който групите ще се движат, започва от кръстовището на ул. “Яне Сандански“ и “Цар Борис ІІІ“ (до сградата на бившия ресторант „Ален мак”) по ул. “Цар Борис ІІІ“ (покрай търговски комплекс ГУМ) към кръговото кръстовище пред сградата на община Петрич. Според регламента, и тази година, качвайки се на сцената, всяка една станчинарска група разполага с 20 минути, за да представи своите маски, персонажи, обреди и обичаи, хореография на русалиите. Всичко се включва в крайната оценка на журито за цялостна изява.

Освен класираните на първите три места групи, ще бъдат връчени и шест специални награди. Всички групи ще бъдат удостоени с грамота за участие, а първите три и с плакет. За цялостната организационно-техническа подготовката станчинарските групи получават финансово подпомагане от Община Петрич.

При провеждането на станчинарските игри не се допуска използването на остри метални предмети, пиротехнически средства, както и уреди и предмети, застрашаващи живота и здравето на участниците и публиката. Това е уточнено на проведена предварително работна среща с ръководителите на станчинарски групи в Петрич.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *