Четирима българи загинаха при разбиването на самолет в Македония

Легендата на класическата борба Александър Томов е рожденик днес
April 3, 2019
Автобусните билети поскъпват от август
April 3, 2019

алък самолет, пътуващ от Охрид за София, се разби днес след обяд, съобщава БГНЕС. На борда на машината е имало четирима български граждани. Телата им вече са намерени, съобщиха от Гражданската въздухоплавателна служба.

Загинали са мъж, жена и две деца. Намират останките на разбилия се самолет на 35 километра от Скопие в труднодостъпна местност.

По информация на местната ТВ24 той е бил с германски регистрационни табели.

Машината изчезна от радарите малко повече от час след  началото на полета си и се издирваше от два полицейски хеликоптера. Самолетът тип „Чесна P-210″ е излетял от летището в Охрид в 15.10 местно време за София. В 16.16 часа обаче контактът с него се губи. „Поради лошите метереологични условия пилотът е поискал да кацне в Скопие, но малко по-късно е поискал разрешение да продължи към София“, каза Николче Тасески от въздушния контрол.

Преди да изчезне от радарите пилотът е съобщил, че има силни турболенции. От гражданската въздухоплавателна служба на Македония съобщават, че издирвателната и спасителна акция е приключила. Оттам съобщиха пред МИА, че са длъжни да съобщят за инцидента държавата, където е произведен самолета, както и неговия собственик.

Самолетът „Чесна P 210 N” е лека едномоторна машина с пет места за пътници и един пилот. Двигателят е с мощност 310 конски сили. Производството на тази модификация на Чесна е започнало през далечната 1978 година, като до 83-та година са направени общо 834 бройки. Максималната му скорост е 370 километра в час, а с едно зареждане на резервоарите може да измине около 1200 километра.

Самолетът се е разбил край Солунска глава – най-високия връх на планината Якубица. Върхът е с височина 2540 метра и според метеоролози времето в района се променя изключително бързо и динамично, което може да е една от причините за падането на самолета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *