ЧЕСТИТО! Без дебати бюджетната комисия одобри по-висок държавен дълг

Пуснаха движението през Кресненското дефиле в едната посока
June 28, 2022
Започва ремонт на фонтана на пл. “България” в Сандански
June 29, 2022

Без никакви дебати депутатите от бюджетна комисия гласуваха на второ четене с 15 гласа “за”, 0 гласа “против” и 7 “въздържали се” увеличение на държавния дълг с 3 млрд. лв. за тази година.

Така за тази година таванът на новопоетия дълг се завишава от 7.3 на 10.3 млрд. лв. с актуализацията на бюджета.

Очакваше се тази корекция в бюджета да предизвика силен отпор от опозицията, която вече многократно е отправяла критика по този повод към правителството. Увеличеният дълг бе и сред мотивите за вота на недоверие. Вместо това Йордан Цонев от ДПС обясни, че подкрепят увеличението на дълга, за да има държавата достатъчно висока ликвидност. “Това не е поемане на дълг, за да се харчи. Харченето е в рамките на дефицита”, уточни за присъстващите в залата Цонев, цитиран от в. “Сега”.

Спор предизвика точката за предоставянето на държавна гаранция за кредитиране на две държавни дружества . Предлага се „Булгаргаз“ да получи държавна гаранция за заем от 150 млн. евро, а “Булгартрансгаз“ – за 382 млн. евро.

“Какво налага тези две дружества да теглят заеми? Нали са с големи печалби?”, попита депутът от ГЕРБ Теменужка Петкова. От обясненията на финансовия министър Асен Василев и зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов стана ясно, че “Булгартрансгаз” трябва да си осигури финансиране за три проекта – разширение на газохранилището Чирен, изграждане на 60 км газопреносна мрежа и газовата връзка със Сърбия. ЕИБ е готова да финансира при изключително изгодни условия тези проекти, но иска държавна гаранция, заяви Данаилов.

Заемът на “Булгаргаз” е необходим за авансово заплащане на доставки втечнен газ, обясни финансовият министър Асен Василев. От ГЕРБ контрираха, че не е логично да се тегли заем, за да се предплащат новите доставки газ. “Тези заеми са доказателство, че дружеството е забатачено от новото ръководство. За първи път се дава държавна гаранция на Булгаргаз и доколкото чуваме, то има 300 млн. лв. задължения към НАП и банки. Как така от 99 млн. лв. печалба само за 6 месеца дружеството вече е задлъжняло”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

“Топлофикация София” продължава да не се разплаща ритмично към Булгаргаз, това дружеството е с 300 млн. лв. задължения, което създава огромен ликвиден проблем, посочи финансовият министър.

Държавните гаранции за двете дружества бяха одобрени единствено без гласовете на ГЕРБ.

Гласуването на актуализацията на бюджета в ресорната комисия продължава. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published.