Христо Иванов: Това, което се случва днес, е един грозен разпад на управляващата коалиция

Асен Василев: Има множество нарушения с пари за строителство
June 15, 2022
Асен Василев към ДПС: Ще продължим да ви пречим, независимо дали сме на власт
June 16, 2022

Христо Иванов: Това, което се случва днес, е един грозен разпад на управляващата коалиция, в който ние се опитвахме и се опитваме да не участваме, за да не допринасяме за цялата тази грозотия. Но тъй като продължава да се експлоатира темата за Северна Македония, която е прекалено важна, за да става заложник в борбата за краткосрочна власт в София, ще ми се наложи да изляза от този тон.

„Експлоатирането на темата за ветото за Северна Македония се прави с цел да се легитимират амбициите на една политическа сила да получи третия мандат за съставяне на бъдещо правителство“, категоричен е Иванов.

Да си припомним кога започна тази пропаганда – с един статус на г-н Трифонов, който беше свързана с неуспеха да бъде излъчен г-н Каримански за гуверньор на БНБ. Беше абсолютно ясно от този статус, че обвиненията в национално предателство са, така да се каже, в отмъщение за това, че този кадрови приоритет не беше реализиран.

Когато един ден се пише историята на тази кратка коалиция, ще се види, че важността на заемането на този пост беше по-важно от всичко останало. Огромно време и обществена енергия бяха похабени за амбицията един човек да заеме един пост. Не знам дали в историята на България друг път и в такъв момент такова чудо се е случвало. И сега това продължава.

С поведението на политическите сили в Народното събрание се жертва идеята, че България може да участва в разговора за разширяването на Европейския съюз и въобще за разширяването на ЕС към Западните Балкани.

Идвайки към Народното събрание днес, аз гледах портрети вкъщи на хора, които са инвестирали живота си в каузата “Македония”. И ме е срам пред тези портрети от това, което правим с тази тема. И с опита да се намерят някакви решения в една изключително сложна обстановка. С това да се водят разговори, да се водят консултации. С докарването до абсурдна невъзможност да се води политически диалог между три страни – България, Северна Македония и всички институции в Брюксел. До абсурд докарахме всичко това.

Ние днес изпадаме в колективна политическа невменяемост. Това е монументално престъпление, политическо, не по Наказателния кодекс, но това не го прави по-малко съдбовно. Срам!

С тези думи съпредседателят на ДБ направи изявление от парламентарната трибуна.

Leave a Reply

Your email address will not be published.