Утвърдиха зелен сертификат и за бустерната доза

Община Благоевград и клубове по бокс в града организират турнир под надслов “Смело сърце”
December 16, 2021
Коледен турнир по футбол в Кресна в памет на Марин Златков
December 16, 2021

Всички европейски зeлени сертификати за поставена бустерна доза срещу COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg от 20 декември, съобщиха от “Информационно обслужване” АД.

Това става съгласно Заповед номер РД-01-1031/15.12.2021 г. на министъра на здравеопазването Асена Сербезова, с който са утвърдени новите образци. Европейската комисия промени начина на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС. Според новите изисквания, които влизат в сила в целия ЕС от началото на 2022 г., бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като “3/3” в сертификата, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

Всички граждани, които желаят да изтеглят европейски сертификат по новия образец, могат да посетят интернет портала на НЗИС след 20 декември 2021 г. на адрес https://www.his.bg/ bg/dgc. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До този момент в ЕК нямаше единно становище за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен сертификат и отделните държави можеха сами да решават как да индикират допълнителната ваксина. България, както и други европейски държави, прие подхода тя да се обозначава като “3/2” при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в ЕС налага преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени сертификати, която беше изградена от “Информационно обслужване” АД по договор с Министерство на здравеопазването. “Издадените до момента сертификати за ваксинация ще продължат да са валидни на територията на ЕС, дори и бустерната доза да е обозначена в документа по различен начин от приетите нови правила”, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. До този момент са генерирани близо 195 хил. европейски сертификати за поставена бустерна доза.
Общият брой на издадените сертификати и удостоверения през Националната здравно-информационна система (НЗИС) е близо 6,2 млн. документа. От тях общо 1,856 млн. са европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Общият брой на сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат е над 276 хиляди, а удостоверенията за доказано преболедували COVID-19, с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 130 хиляди.

Системата е генерирала 2,747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, които са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване, а общият брой на удостоверенията за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., вече надхвърля 230 хиляди.

Leave a Reply

Your email address will not be published.