Украинските бежанци у нас се стопиха до 80 хиляди

10-месечно бебе е с фрактура на черепа след тежка катастрофа
June 20, 2022
Кметът Илко Стоянов смени досегашния кметския наместник на селата Габрово и Дебочица с нов, причината е допуснато административно нарушение
June 20, 2022

“Украинските бежанци в момента у нас са 81 486 души. Те са поискали временна закрила. От тях 45 000 са деца. С личния си номер на чужденец след регистрация всеки бежанец може да изпълнява своите права”. Това отчете председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева пред Нова тв.

По думите й молбите за международна закрила от страна на бежанци от Близкия изток са 8327, от тях 1423 са от непридружени непълнолетни деца. “Усилията са насочени към мотивиране и свързване на украинците с работодатели. Работи се по механизъм за дневна грижа, заради липсата на места в детските градини”, посочи тя.

Според нея трудовите договори на украинци у нас са над 5800.

“Те са IT специалисти, заети в сферата на услугите, в шивашката промишленост. Правителството прави опити да включи медицинските кадри под формата на здравни медиатори към лечебни центрове”, обясни Тошева. И допълни, че в разпределителните центрове по морето напрежение в момента няма.

“Продължават да излизат от хотелите украински бежанци. До 31 август завършва втората фаза на програмата”, коментира Тошева.

Leave a Reply

Your email address will not be published.