Тръгва автобусна линия Банско – местността Шилигарника – хижа Вихрен

Криминалисти откриха канабис в село Катунци
July 4, 2018
В Петрич ще започне строителството на градския парк
July 4, 2018

От събота, 7 юли, стартира автобусната линия Банско – местността Шилигарника – хижа Вихрен.

Линията ще работи през активният летен сезон, когато Пирин става притегателно място за хиляди любители на летните планински активности.

Автобусите ще тръгват три пъти дневно от района на Автогара Банско, като часовете на тръгване са 8:30, 13:20 и 17:00 ч., а от х. Вихрен – 9:20, 14:10 и 17:50 всеки ден.

Туристическият маршрут е съобразен с ритъма на движение на туристите в планината през летния сезон. Предвидени са достатъчно спирки в рамките на града, от където желаещите могат да се качат. Отделно от това, на път за хижа Вихрен, линията преминава през местността Шилигарника и къмпинг Бъндерица. По този начин освен, че ще се улесни придвижването на туристи в планината, се стреми да се намали достъпа на автомобили към Парк „Пирин”.

Активният летен сезон привлича много хора, което от една страна води до задръствания по тесния планински път, до рискове за водачите и останалите участници в движението, а от друга – до замърсяване на средата с въглеводородни емисии.

Както всяко лято, така и този сезон се предвижда да се издаде заповед за ограничаване движението на автомобили във високопланинската част. Затова и тази автобусна линия представлява една добра алтернатива за придвижване в планината, като при необходимост ще се пуснат допълнително автобуси.

Leave a Reply

Your email address will not be published.