Тошко Йорданов: Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган

Кирил Петков освободи Анита Коцелова от поста зам.-областен управител
June 10, 2022
Ники Илиев пристига в Сандански с филма “Завръщане 2”
June 10, 2022

Кирил Петков ни каза, че службите са на президента и иска свой разследващ орган по време на коалиционния съвет за промените в КПКОНПИ. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН.

ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев, което е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС. Малки фюрерчета, зяви Йорданов.

Йорданов обясни, че депутат от ПП е намекнал, че ИТН са искали свой човек в КПКОНПИ при обсъждането на закона.

Аз и други колеги изразихме опасения да не превърнем новия орган КПКОНПИ като стария или да направим нещо като нова прокуратура със свой главен прокурор.

Кирил Петков искаше точно това – каза шефовете на ДАНС не са мои, а са на президента и на мен ми трябва разследващ орган и прокуратура, обясни Йорданов.

Корупцията е епидемия и това го знаем всички. Въпросът е как да се борим с нея и дали този закон може да се бори с нея. Отговорът е НЕ. Това заяви Ива Митева от ИТН.

Единственото ново в този законопроект е, че са създадени две комисии. Преходните разпоредби са много лоши. Този закон е пример как не се прави законодателство, категорична е Митева.

Тя допълни, че друга новост в законопроект е длъжността разследващ инспектор по примера на митническите служители. Този инспектор ще може да обжалва отказ за образуване на досъдебно производство. Представяте ли си, на какво основание, допълни Митева.

Тя е категорична, че такива промени не са достатъчни за съдебната реформа. За тази цел са нужни промени в Конституцията в частта съдебна система.

Тук просто един председател ще прави каквото си иска. Трябва да се работи професионално, да се огледат текстовете, категорична е Митева. Допълни, че темата е била разгледана още на 31 януари на коалиционен съвет, така че не са оправдани обвиненията, че от ИТН бавят законопроекта.

 

Източник: БНТ

Leave a Reply

Your email address will not be published.