С жив огън и руйно вино отбелязаха Трифон Зарезан в с. Плоски

На Трифон Зарезан при Винарска изба РУПЕЛ с. Долно Спанчево
February 1, 2019
Защо и как е полезна подвижната поликлиника?
February 1, 2019

След цяла нощ правене на погачи, пити и баници, с. Плоски, община Сандански осъмна с музика, хора и църковни песни на лозята в местността „Курило“. Там лозарите от селото, кметът на община Сандански – Кирил Котев, председателят на Общински съвет –Георги Георгиев и Андрей Новаков – Европейски народен представител, ритуално „зарязаха” лозите и поляха с вино за плодородие през годината.

Празникът продължи с всенародно веселие и настроение, за което се бе погрижило НЧ „Светлина 1942“ със съдействието на община Сандански и с талантливите Общински духов оркестър, децата на село Плоски, ТС „Празник“, ЖФГ „Стримона“ и ТШ „Македонци“.

По специална покана на Георги Георгиев жителите на селото бяха зарадвани с изпълненията на Стоян Петров и Николай Кирчев. На празника освен кореняците плоскалии имаше и много гости от София, Сандански, Благоевград. Бабите, погрижили се за вкусотиите на трапезата споделиха, че тайната на хубавите баници и пити е бавното втасване на тестото и сръчните ръце при правенето му.

Местните винари пък не спираха да леят от божествената напитка и затвърдиха мнението, че за хубаво вино е необходимо освен хубаво грозде и много любов.

Leave a Reply

Your email address will not be published.