Страни от ЕС облекчават мерките срещу COVID-19

167 лица са излекувани от COVID-19 у нас
April 20, 2020
Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството на Милен Цветков
April 20, 2020

Тази седмица някои европейски страни ще смекчат мерките за борба с пандемията, докато други, като Великобритания, остават под карантина без подобни планове, предава „Евронюз“, цитирани от Труд.

Испания, Италия и Франция са най-засегнатите държави на континента – във всяка от които вече има повече от 20 хил. жертви на болестта, вече регистрират все по-малко нови случаи на COVID-19.

От днес в Германия ще бъдат отворени по-малките магазини. С повече от 135 хил. регистрирани случаи, 4 хил. от които фатални, ситуацията в Германия вече е „под контрол“, по думите на министъра на здравеопазването на страната Йенс Спан.

Франция обяви, че смята да отвори училищата от 11 май, но властите предупреждават, че смекчаването на другите мерки ще се случва постепенно. „Не сме се преборили с кризата, (но) ситуацията постепенно се подобрява – бавно, но сигурно“, каза премиерът на страната Едуар Филип.

В Испания властите ще позволят на децата да излизат свободно от 27 април, след повече от месец под стриктна карантина.

В Норвегия обявиха, че след като са „овладели вируса“ ще отворят детските градини от днес. Във втората фаза от смекчаването на мерките ще бъдат отворени също така училищата и университетите.

Британското правителство пък смята, че е твърде рано за такъв ход в страната.

Междувременно броят на жертвите в САЩ достигна 40 000. души, като почти 2000. от тях бяха регистрирани в рамките на 24 часа на 19 април. В целия свят броят на починалите от COVID-19 достигна 165 хил. души.

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията далеч не е овладяна в световен мащаб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *