Столична фирма напъва да стори крематориум край Кърналово, местните на бунт

С пресконференция приключи един успешен проект на община Сандански с колегите им от Ново Село
October 16, 2018
Брежани посреща гости за най-вкусния празник в Югозапада
October 16, 2018

Софийското дружество „Евиан 1” ООД иска да строи крематориум в землището на село Кърналово.

Те са избрали местността Под ливарски рид, където са закупили пасище с площ 5223 квадратни метра.

Инвеститорите са внесли документите за съгласуване в РИОСВ-Благоевград. От екоинспекцията са категорични, че инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от Оценка за въздействие върху околната среда.

„Всички местни хора сме категорични,че се вдигаме на война, ако някой реши да прави крематориум до къщите ни. Ще се борим със законови средства срещу това намерение. Готови сме на всякакъв вид гражданско неподчинение”, заяви кметът на Кърналово Стоян Бойчев.

183-ма жители на селото са се подписали срещу изграждането на крематориума в близост до зеленчуковата борса. Председателят на групата на ВМРО в местния парламент – Стоян Божинов, е отправил питане към общинския кмет по повод инвестиционното намерение на „Евиан 1” ООД. По думите му градоначалникът е бил категоричен, че няма да допусне проектът да се реализира и крематориумът няма да бъде отразен в Общия устройствен план на община Петрич.

Близостта на региона до границата с Гърция е една от причините за тези опити. В южната ни съседка църквата не разрешава изграждането на подобни пещи.

В България има само един крематориум и той е в София. Идеята е да се вдигне второ такова съоръжение до българо-гръцката граница, тъй като гърците се очаква да са най-многобройните клиенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.