Специално дарение: Кучета спасители в Банско получиха GPS приемници за проследяване

област Благоевград сред областите с най – много новорегистрирани безработни
January 27, 2022
С колко ще поскъпне алкохолът тази година
January 27, 2022

Специално дарение за четирикраките спасители в планината. Кучетата на планинските спасители получиха GPS приемници със система за проследяване на кучета.
„Тези предаватели правят много ефективна оперативната двойка водач-куче, защото водачът може постоянно да следи движението на кучето при спасителни операции“, обясни планинският спасител Наско Уков.

„Може да се види дали кучето лае, дали е седнало до загубен или пострадал и така разбираме, че има попадение. Това дава възможност и да се изпращат на далечна дистанция“, каза още той.
Когато лавина затрупа човек в планината, ролята на спасителното куче е ключова. Чрез подушване то първо може да намери туриста. От днес Норд и Хера от отряда в Банско имат нови придобивки – нашийник с GPS система за проследяване.

Нашийниците за спасителните кучета са дарение от фирмата вносител, след като планинската служба в Банско поискала от тях оферта, за да си ги закупи.
Дарените нашийници са 10, а спасителните кучета в цялата страна – 20. Затова планинската служба започва кампания за набиране на средства за закупуването на още приемници. /бтв/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *