“Обезщетенията за евтаназираните животни ще бъдат по 190 лева за овца, 140 лева за агне, 160 лева за шиле”, заяви доцент Янко Иванов, съветник на земеделския министър Румен Порожанов по ветеринарните въпроси и бивш директор на НВМС.

По думите му освен тези пари за засегнатите стопани ще бъде вдигната и държавната помощ de minimis. От 25 лева на овца тя ще се вдигне до 30 лева.

“За мен е много странно, че се провеждат митинги в заразена зона – там, където още не е ликвидирано огнището. Това е недопустимо от епизодична гледна точка. Освен това се охули цялата ни професия. Обругани бяха ветеринарните лекари, които си вършат работата”, коментира той пред Нова.

По въпроса дали е нужно хиляди животни в Странджанско да бъдат евтаназирани, той коментира: “Тук не се търси индивидуалното животно, което е заразено, а се търси стадото. Така че, ако те попадат в категорията “контактни”, унищожават се всички, които са заразени и които са били в контакт”.

Относно това, че не се взимат проби от животните за наличие на болестта, преди те да бъдат убити, той поясни, че става дума за директива на ЕС, която е адекватна спрямо тежестта на болестта и опасността, която тя носи.

“Мерките са, за да се защити обществения интерес. А не да се защити самият стопанин”, категоричен беше Иванов.