Скок на депутатските заплати преди Коледа

Рони “Тайсъна” излиза за мач – бенефис
November 13, 2018
Частичен протест на Кулата
November 14, 2018

Тъй като по данни на Националния статистически институт за последното тримесечие възнагражденията в администрацията са скочили, народните представители ще се зарадват на увеличение преди Коледа. То ще е с 90 лева. Така базовата депутатска заплата ще стане 3519 лв. Възнагражденията на министри, премиер и президент също зависят от средната работна заплата.

Президентът получава по закон два пъти депутатската заплата. През ноември базовото възнаграждение на държавния глава ще стане 7038 лв. но с клас прослужено време Румен Радев ще се подписва на над 11 000 лв. Премиерът взима 55% над депутатската заплата по закон. Така базовата заплата на министър-председателя става 5278 лв. С надбавка прослужено време Бойко Борисов от ноември ще се разписва на над 7000 лв. Министрите взимат с 30 на сто над депутатските заплати.

Заплатите на властта се преизчисляват на всеки три месеца. Сметката показва, че парите, които ще получават високите ешалони от ноември, не са рекорд за 2018 година. През февруари те са достигнали своя връх. Депутатски заплати тогава са били минимум 3540 лв. Заплатата на премиера е достигала 5487 лв., а на президента – 7080 лв.

От ноември ще се качат и заплатите на конституционните съдии, защото се изчисляват средно аритметично от тази на президент и председател на парламент, информира Bulgaria ON AIR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *