Сдружение “Македонски комити” с шествие по случай 111 години от смъртта на Мануш войвода

Боговете на виното благословиха лозята в с. Илинденци
February 2, 2019
Младите спортисти на Банско спечелиха куп медали през уикенда
February 4, 2019

Сдружение “Македонски комити” отбелязаха 111 години от смъртта на Мануш войвода, с шествие до лобното му място и гроба, над с. Долна Рибница. Участие в шествието взеха: членовете на Сдружение “Македонски комити”, Сдружение “Млад планинар”, жители и гости на с. Долна Рибница и гайдари.

Събитието се провежда за трета поредна година, като главен организатор е Митко Тасев, а редом до него са семейство Митреви, Пламен Радичев, който на външен вид прилича на Христо Ботев, гайдарите Стоян Стефанов и Вангел Вангелов.

Шествието започна от центъра на петричкото село Дона Рибница до лобното място на Мануш войвода, където бяха поставени венци. След това шествието продължи до гроба му, където бе отслужена панахида.

Мануш Георгиев или както е останал в паметта на хората Мануш войвода е роден на 10 август  1881 г. в село Турново, Струмишко. Учи в българските училища в Струмица и Сяр и още като ученик е посветен в делата на ВМОРО. По-късно учителства в няколко села в струмишко.

През 1903 г. се присъединява към четата на Христо Чернопеев. От 1904 г. е назначен за околийски войвода на Петричката революционна околия. Участва като делегат на Струмишкия революционен окръг на конгреса на ВМОРО в Рилския манастир през 1905 г.

На 6 февруари 1908 г. е насрочена нелегална конференция в близкото до Петрич село Долна Рибарица, където присъства Мануш и още войводи и дейци на ВМОРО. След предателство са обградени от многоброен аскер и башибозук. Първоначално успяват да се измъкнат, но после отново са открити и обкръжени в местността Трънката и след 10 часова битка загиват Мануш войвода и още 23-ма четници. Събитието остава в историята като Петричката епопея.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *