Св. Синод вдигна цените на документите за венчални и кръщелни свидетелства

„Златен грозд“ – град Мелник търси най-добрите домашни вина!
January 24, 2023
НОМИНАЦИИТЕ: Кои филми, актьори и режисьори ще се борят за „Оскар“
January 24, 2023

Канцеларията на Св. Синод на БПЦ-БП прави важно уточнение към средствата за масова информация и православните християни по повод появилата се информация за “нови църковни такси”.

В своето заседание от 13.12.2022 г., прот. № 3 – пълен състав, Св. Синод реши:

Считано от 01.01.2023 г., увеличава продажната цена на всички ценни книжа и административни образци, лицензирани и печатани от Св. Синод. Това са документите за венчални и кръщелни свидетелства, както и други административни документи.

Няма решение на Св. Синод за “нови църковни такси”. Цените на църковните треби се определят от епархийските съвети на епархиите в диоцеза на БПЦ-БП, а не от Св. Синод.

С разрешение на епархийските митрополити тайнствата и требите могат да бъдат извършвани безвъзмездно при социално слаби семейства, хора с ниски доходи и такива в неравностойно положение, за да не бъдат лишавани от светите тайнства.

Всички, които нямат материална възможност да заплатят предвидените административни такси за документи, могат да се обърнат към енорийския си свещеник, църковното настоятелство и епархийския архиерей, за да нямат препятствия относно своите духовни потребности

Leave a Reply

Your email address will not be published.