Свободата свърши! Нова вълна на COVID-19 удари България

Антикризисно: Румъния обяви кредитна ваканция за 9 месеца
June 30, 2022
Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати
June 30, 2022

снимка: НОВА ТВ

Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при над 1000 новозаразени на ден трябва всички да са с повишено внимание. Това написа математикът проф. Николай Витанов в анализа си във Фейсбук.

По думите му засега няма причина за безспокойство, но ваксинацията е на много ниско ниво, а COVID мерки няма.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000 заразени. В момента тяе 62.18 на 100 000.  Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли, прогнозира математикът.

“На всички вече е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – очаквах, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те много го изтърваха. Ама много – вчера имат 16 000 случая.  И това ще се прехвърля и при нас”, пише още той. И изброява и други страни, в които ситуацията с пандемията е влошена – във Франция – към 120 000 нови случая, Германия – 130 000 случая, Италия – 90 000 случая. “В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте”, съветва проф. Витанов.

Около 15 юли се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесването на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина, смята още той.

Витанов съветва при надхвърляне на 1000 нови случая на ден да започне да се спазва дистанция и да се носи маска на места с голямо струпване на хора на малка площ.

И предупреждава: “Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение”, отчита математикът. По думите му за страната, индексът е над 5 пъти под критичната стойност. “Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Индексът расте“.

Има повишение на  индекса в големите градове и по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция засега е най-голям през областите Хасково и Кърджали, пише още Витанов.

Варна – 5 пъти под критичната стойност, Бургас – 3 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.15. Тук – 7 пъти под критичната стойност. Спокойно е.

Няма проблем със заетостта на леглата в болниците, отчита още математикът. По думите му заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.
Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта, но тя е толкова ниска, че не се очакват проблеми.

Когато „Синьо лято“ се дестабилизира, ще започнем да гледаме по- подробно върху заетостта на болниците. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без мерки. Следващият сценарий ще се казва „Празни болници“. Той ще е валиден докато заетостта на интензивни легла и на неинтензивни легла е под 50% от максималната. Това е сценарият, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни гарантира относително спокойно лято, въпреки очаквания четирицифрен брой нови случаи на ден, прогнозира Витанов.

“Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Спокойно. Никой няма да ви затваря”, категоричен е математикът.

“Смъртността е сведена до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото”. Смъртността полека ще расте, но според него се очаква до края на лятото да е ниска.

Математикът анализира и картата на прогнозната 14дневна заболеваемост. “Има промени. Очаква се обстановката във София-град да се влоши”. Според Витанов се очаква цветовете на тази карта да потъмняват.

Leave a Reply

Your email address will not be published.