Сачева: Минималната заплата става 650 лева

Борисов във Фейсбук: Време за промяна!
September 9, 2020
Полицията в Петрич ожъна 28 кг. канабис
September 9, 2020

МТСП ще предложи увеличение на минималната работна заплата на 650 лв.

У нас тя е най-ниска и се работи в посока това да се промени, каза ресорният министър Деница Сачева по темата за замразяването на минимална цена на пазара на труда.

Деница Сачева обясни какъв е смисълът това да се направи и напомни, че в България тя е най-ниска. Според нея с увеличението ѝ ще се направи крачка напред в политиката на доходите. Минималната заплата трябва да се вдигне с 40 лева от 1 януари догодина и да стане 650 лева. Замразяване й беше поискано от бизнеса заради кризата – пандемията и свързаната с нея безработица свиват печалбите и парите за инвестиции, твърдят част от работодателските организации.

Чрез мярката 60/40 се намалиха хората, работещи без договори. Изсветли се сектора на хотелиерството и ресторантьорството, защото, за да получат подкрепа по мярката, трябва да няма хора без трудови договори, заяви Сачева.

В първия дизайн на мярката 60/40 структурата на кандидатстващите работодатели е по-скоро малки фирми, сега вече наблюдаваме като кандидати средни и големи фирми. В момента дискутираме как да продължим мярката. Поели сме ангажимент за сектор “Пътнически транспорт”. По втория дизайн на мярката към момента вече са изплатени над 60 млн. лева, коментира тя.

“Около 30% от безработните са от сектор хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. Едва 20% от сезонните работници са имали право да работят тази година. „Може би ще има повече безработни в сезонната работа и за зимния сезон, това е и една от причините да приемем предложението на синдикатите за увеличение на размера на обезщетението за безработица“, обясни Сачева. Това увеличение е временна мярка, приета да се изпълнява до края на годината, като дневното обезщетение е увеличено от 9 на 12 лева на ден.

Безработицата в момента е 7,9%, обяви социалният министър и подчерта, че без приложените мерки тя би била около 14%. Цел на социалното министерство е да запази процента на безработица до 8% до края на тази година, каза още Сачева.

Надяваме се да няма масово затваряне на училища, помощ ще получат родители, гледащи децата си минимум 5 дни. Всички критерии, на които родителите трябва да отговарят, са ясни, а информация ще получат и от училищата още на 15 септември, разясни социалният министър. Родителите в с. Сливо поле ще получат помощ предвид ситуацията с коронавирус там, разясни още Сачева.

Помощта за пенсионерите в размер на 50 лв.  е осигурена до месец октомври, включително. Има възможност да се продължи и до края на годината, но това е въпрос на диалог и обсъждане.

В момента не се разглежда темата за оставки и предсрочни избори. Предстои да видим дали опозицията ще бойкотира социално-икономическите мерки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *